Trampa dočekali demonstranti u Kenoši, novi incident u Los Anđelesu

I pored zahteva guvernera i gradonačelnika da to ne čini, predsednik Donald Tramp je posetio grad Kenošu i tamo pružio podršku policajcima. U tom gradu u saveznoj državi Viskonsin održavaju se višednevni protesti pošto je policajac belac teško ranio Afroamerikanca Džejkoba Blejka.

Ignorišući zahteve guvernera i gradonačelnika Kenoše, predsednik Donald Tramp je ipak posetio taj grad i pružio podršku policajcima.

Kenoša je postala žarište protesta protiv rasizma nakon što je beli policajac ispalio sedam metaka u Afroamerikanca Džejkoba Blejka s leđa dok je ulazio u svoj automobil i teško ga ranio.

Tramp je pohvalio rad pripadnika Nacionalne garde, koji su poslati kao ispomoć policiji. Poručio im je da moraju biti odlučni, čvrsti i jaki.

On je za situaciju u zemlji okrivio demokrate, ističući da su previše blagi po pitanju nasilja i materijalne štete pričinjene na protestima protiv rasizma koji su izbili nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

"Da bismo zaustavili političko nasilje, moramo da se suprotstavimo i radikalnoj ideologiji koja uključuje i to nasilje. Nepromišljeni političari sa radikalne levice nastavljaju da šalju destruktivne poruke da su naše snage reda tlačiteljske ili rasističke. Zbog toga moramo da pružimo još veću podršku našoj policiji. Policajci se nalaze pod ogromnim pritiskom, iako imaju i po 15 godina iskustva, ali se dešava da u trenutku moraju da donesu odluku, za manje od sekunde. Ako donesu pogrešnu odluku, biće mrtvi ili će imati problem. Ljudi to moraju da razumeju", naveo je Donald Tramp.

Predsednika Trampa su u Kenoši dočekali demonstranti. Nosili su transparente na kojima je pored ostalog pisalo: "Zaustavite policijski teror", "Pravda za Džejkoba Blejka".

Afroamerikanac ubijen u Los Anđelesu 

U međuvremenu, došlo je do novog ubistva u Los Anđelesu, nakon što je Afroamerikanac Dižon Kizi vozio bicikl kada su dvojica policajaca pokušala da ga zaustave.

On je ostavio bicikl i pokušao da pobegne, jednog policajca je navodno udario, a u bačenoj odeći bio je, kako tvrdi policija, i poluautomatski pištolj pa su policajci otvorili vatru.

Njegov advokat je kazao da Kizi nije podigao pištolj, a da je policija ispalila više od 20 metaka i ostavila ga na ulici satima.

To ubistvo je izazvalo proteste građana Los Anđelesa ogorčenih zbog nasilja policije širom zemlje nad Afroamerikancima.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара