Belorusija – demonstranti ne odustaju, vojska upozorila da će reagovati

Desetine hiljada antivladinih demonstranata i danas je izašlo na ulice Minska. Protest je završen bez sukoba, iako su vlasti upozorile da će vojska reagovati na bilo kakve opozicione nemire u blizini nacionalnih spomenika.

U Belorusiji su nastavljeni protesti protiv predsednika Aleksandra Lukašenka, koji se održavaju svakodnevno od izbora održanih 9. avgusta.

Demonstranti su i danas nosili crveno-bele zastave, koje simbolizuju protivljenje Lukašenku, navodi Rojters.

Nakratko su se okupili ispred rezidencije beloruskog predsednika, koji je tamo stigao naoružan "kalašnjikovom"

Oni su marširali i prema spomeniku žrtvama iz Drugog svetskog rata, koji je bio okružen kordonom pripadnika bezbednosnih snaga.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je preuzelo odgovornost za zaštitu takvih spomenika i da bi bilo kakvi nemiri u njihovoj blizini izazvali odgovor vojske.

Opisujući demonstrante kao "fašiste", Ministarstvo je saopštilo da su spomen-obeležja žrtvama iz Drugog svetskog rata sveta mesta koja se ne smeju oskrnaviti.

Okupljeni su se razišli mirno, bez sukoba sa snagama bezbednosti. 

Lukašenko, koji odbija ponovno održavanje predsedničkih izbora, naredio je rukovodstvu Ministarstva odbrane da reaguje bez upozorenja u slučaju povrede zapadne granice.

Svetlana Tihanovska, protivkanditatkinja Aleksandra Lukašenka, poručila je da su se građani Belorusije promenili i da će Lukašenko morati da ode pre ili kasnije.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво