Fondacija iz Berlina šalje avion po Navaljnog

Avion hitne pomoći sa timom lekara specijalista za lečenje pacijenata koji se nalaze u komi trebalo bi da odleti u Omsk kako bi pokupio ruskog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, navodi berlinska fondacija Bioskop za mir.

Aleksej Navaljni nalazi se u bolnici u Omsku, a sumnja se da je otrovan, navodi Rojters.

Prema navodima agencije, aktivisti su naveli da je Pjotr Veržilov koji se zbog trovanja lečio u Berlinu tražio da se pošalje avion po Navaljnog.

Osnivač fondacije Jaka Bizilj, rekao je za list Bild da će u ponoć biti poslat avion po Navaljnog.

"U kontaktu smo sa vlastima i nadamo se da će večeras biti izdate sve dozvole za prevoz i medicinski izveštaj za pacijenta u komi", rekao je Bizilj i dodao da je berlinska bolnica Čariti spremna da ga preuzme.

Niko u bolnici nije bio odmah dostupan za komentar.

Bizilj je za Bild rekao da će se avion vratiti iz Omska u petak ujutro, pod uslovom da Navaljni bude u takvom stanju da je transport moguć.

Prethodno je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla novinarima da je Nemačka spremna da pruži medicinsku podršku Navaljnom ukoliko dobije zahtev za to.

"Ako bude zatraženo pružićemo mu medicinsku pomoć, uključujući nemačke bolnice, ali zahtev mora da stigne odatle", rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je održana sa francuskim predsednikom Emmanuelom Makronom na jugu Francuske.

Lekari su uspeli da stabilizuju stanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i trenutno je u toku uspostavljanje dijagnoze, izjavio je zamenih šefa Urgentnog centra u Omsku Anatolij Kiliničenko.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије