Tramp razmišlja o pomilovanju Edvarda Snoudena

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da razmišlja o pomilovanju Edvarda Snoudena, koji je 2013. godine objavio podatke koji su uzdrmali američku obaveštajnu zajednicu.

Donald Tramp je o mogućem pomilovanju Edvarda Snoudena govorio na konferenciji za novinare u Nju Džersiju.

"Počeću da razmatram to", rekao je Tramp odgovarajući na pitanje novinara.

Američke vlasti godinama zahtevaju da se Snouden vrati u SAD kako bi mu se sudilo po optužnici za špijunažu koja je podignuta 2013. godine.

Predsednik SAD smatra da su Amerikanci i na političkoj levici i desnici podeljeni po pitanju Snoudena.

"Mnogi misle da bi on trebalo da bude tretiran na drugačiji način. Drugi ljudi misle da je činio veoma loše stvari", naveo je Tramp.

Trampov blaži stav prema Snoudenu predstavlja preokret. Neposredno po objavljivanju podataka, Tramp je Snoudena nazvao "špijunom koji bi trebalo da bude pogubljen".

Anatolij Kučerena, advokat Edvarda Snoudena u Rusiji, rekao je agenciji Ria novosti da SAD ne bi trebalo da ga samo pomiluju, već bi trebalo da odbace mogućnost za bilo kakvim procesuiranjem Snoudena, pošto nije počinio nikakav zločin.

"Delovao je ne samo u skladu sa interesima američkih građana, već u skladu sa interesima celog čovečanstva", rekao je Kučerena.

Snouden je napustio SAD i dobio azil u Rusiji nakon što je 2013. godine medijima prosledio više tajnih dokumenata koji govore o velikom broju operacija nadzora koje je Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) sprovela u SAD i inostranstvu.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво