U Varšavi potpisan sporazum kojim se omogućava premeštaj trupa SAD iz Nemačke u Poljsku

Američki državni sekretar Majk Pompeo potpisao je u Varšavi sa poljskim ministrom odbrane Marijušom Blaščakom sporazum kojim se omogućava premeštaj snaga SAD iz Nemačke u Poljsku.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je tokom svečanosti potpisivaja sporazuma da će to "biti garancija da će, u slučaju opasnosti, naši vojnici stajati rame uz rame i ojačaće bezbednost i drugih zemalja u ovom delu Evrope".

Duda je dodao da se ugovor odnosi i na druge aspekte saradnje između Poljske i SAD, kao što su investicije i trgovinske veze.

Sporazumom se američkim snagama omogućava pristup dodatnim poljskim vojnim objektima, radi njihovog jačanja i modernizacije, i određuje se način podele logističkih i infrastruktinih troškova vezanih za veće prisustvo armije SAD u Poljskoj.

Mogućnosti su neograničene, rekao je Pompeo novinarima, uz konstataciju da se ugovor odnosi i na opasnosti u svemiru i sajberspejsu, kao i kampanje dezinformacija.

"Prisustvo američkih vojnika jača naš potencijal odvraćanja, jer smo bliži mogućem izvoru sukoba. Važno je što će vojnici SAD biti raspoređeni u Poljskoj, a ne u Nemačkoj", ocenio je šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič.

Predsednik SAD Donald Tramp je saopštio da je sporazum rezultat višemesečnih pregovora.

"Sporazum će ojačati našu vojnu saradnju i povećati vojno prisustvo SAD u Poljskoj, radi daljeg osnaživanja NATO, unapređenja evropske bezbednosti i kao pomoć u osiguranju demokratije, slobode i suvereniteta", poručio je Tramp.

U Poljskoj se nalazi oko 4.500 američkih vojnika, a pridružiće im se još 1.000, navodi AP.

Prošlog meseca je Pentagon najavio da će iz Nemačke biti povućeno 12.000 vojnika, s tim da će oko 5.600 biti raspređeno u drugim evropskim zemljama.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">