Tihanovska poziva na dijalog i ponovno brojanje glasova

Protivkandidatkinja beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka na nedavno održanim predsedničkim izborima, Svetlana Tihanovska, pozvala je svoje pristalice da potpišu onlajn-peticiju u kojoj traže ponovno prebrojavanje glasova sa izbora održanih prošle nedelje, a na kojima veruje da je pobedila.

Svetlana Tihanovska u video-poruci objavljenoj na Jutjubu od pristalica zatražila da podrže istragu o navodnom falsifikovanju izbora, i pozvala sve gradonačelnike da organizuju mirne demonstracije, prenosi Rojters.

Zatražila je od vlasti u Belorusiji da okončaju nasilje i započnu dijalog sa narodom, prenosi Tas.

"Trebalo bi da okončamo nasilje na ulicama beloruskih gradova. Pozivam vlasti da ga zaustave i započnu dijalog", rekla je Tihanovska u video-snimku.

Glavna rivalka predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska otputovala je u utorak u Litvaniju

Istog dana objavila je video u kojem je objasnila zašto je odlučila da napusti zemlju

Nasilje na ulicama izbilo je nedugo pošto su saopštene izlazne ankete izbora, prema kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio bezmalo 80 odsto glasova demonstranti su izašli na ulice i sukobili sa policijom koja je upotrebila vodene topove, šok bombe i suzavac.

Policija je saopštila da je jedan demonstrant poginuo nakon što je u njegovim rukama eksplodirala neidentifikovana eksplozivna naprava dok je pokušavao da je baci na policajce.

Protesti u Belorusiji nastavljene su i sinoć, povređeno je oko 100 policajaca.