Kako dobar policajac kad naručite picu prepozna apel za spas života

Italijanski policajac u Torinu je poziv jedne žene koja je tražila da joj se dostavi pica, odmah shvatio kao apel za pomoć, a ne telefonsku grešku i na vreme intervenisao i sprečio ozbiljnije posledice porodičnog nasilja.

Mladi policajac Vinćenco Maria Tripodi koji je dežurao na telefonskoj centrali torinske policije postao je junak dana i dobio i sve pohvale, čak i od premijera Đuzepe Kontea.

On je poziv jedne žene koja je tražila da joj se dostavi pica, odmah shvatio kao apel za pomoć, a ne telefonsku grešku i na vreme intervenisao i sprečio ozbiljnije posledice porodičnog nasilja.

Žena iz Torina koja je pozvala broj policije i "naručila picu za sebe i sina" postupila je tačno po savetu centra za borbu protiv nasilja u porodici, koji žrtvama sugerišu da pozovu policiju, a pred nasilnikom, glume da poručuju picu ili nešto drugo.

Tako je i mladi policajac na poziv "da se pica donese hitno na njenu adresu", samo pitao da li zna koga zove i potvrdnog odgovora, aktivirao na ekranu kompjutera koji prati telefonske pozive znak upozorenja da bi telefonski poziv mogao ukazati na nasilje i da eventulna žrtva ne može otvoreno govoriti.

Policijska patrola je stigla na adresu u roku od par minuta. Saopštili su da je nasilje bilo u toku, da su žena i desetogodišnji sin bili u šoku, preplašeni, a nasilni muž pijan i da je uhapšen.

Iz kabineta premijera Kontea saopšteno je da je policajac poreklom iz Kalabrije, južne italijanske pokrajine, i da je nakon što je završio obuku, raspoređen na prvo radno mesto, upravo u operativni centar u Torinu.

U ovoj godini u Italiji ubijeno 59 žena

Nasilje u porodici čije su žrtve većinom žene, uglavnom vrše njihovi muževi ili partneri, i na žalost nije zaustavljeno ni u vreme karantina.

U prvih šest meseci ove godine u Italiji su 59 žena ubili oni koji tvrde da ih vole, ili su ih voleli.

U prošloj godini žene su činile 33 odsto ukupnog broja žrtva ubistva, a u prvih šest meseci ove godine čak 45 odsto od ukupnog broja žrtava nasilja.