Bejrut kao Hirošima – desetine mrtvih, strah od masovnog trovanja zbog eksplozije otrovnog gasa

Najmanje 73 osobe poginule, a više od 3.700 je povređeno u stravičnim eksplozijama lučkih skladišta u Bejrutu. Eksplozije su izazvale ogromnu materijalnu štetu, čitavo lučko područje je sravnjeno, a udar je bio toliko moćan da se osetio i na Kipru, na udaljenosti od 240 kilometara.

Američka ambasada: Ostanite u kućama i nosite maske

Ambasada SAD u Libanu izdala je saopštenje u kojem svojim građanima preporučuje da prate lokalne vesti, Tviter i Fejsbuk kako bi se informisali o razvoju događaja.

Takođe, navode da izveštaji govore o velikoj količini otrovnih gasova u vazduhu na mestu eksplozije zbog čega se preporučuje nošenje maske i boravak u zatvorenom.

Osoblje nemačke ambasade povređeno

U eksploziji je povređeno i osoblje nemačke ambasade, koja se nalazi u blizini luke. "Šokirani smo prizorima iz Bejruta. Naše kolege su među povređenima. Mislima smo sa žrtvama i njihovim porodicama. Nemačka stoji uz Liban", naveli su iz ambasade.

Eksplozija jačine zemljotresa

Eksplozija u bejrutskoj luci bila je snage zemljotresa od 4,5 stepeni na Rihterovoj skali, saopštila je jordanska seizmološka agencija.

Svedočenje Beograđanke iz Bejruta

Prema svedočenju iz Bejruta trenutak eksplozije je bio zastrašujuć u celom gradu. Prvo je počelo sve da se ljulja, a zatim je snažan i zvučan vazdušni talas proleteo kroz stanove i kuće ostavljajući za sobom zvuk lomljenja stakla. Sreće su imali samo oni u čijim su domovima u trenutku eksplozije bili otvoreni prozori. Bio je to trenutak užasnog osećaja bespomoćnosti, navodi izvor RTS-a.

Eksplodiralo 2.700 tona amonijaka

Oko 2.700 tona zaplenjenog amonijaka u luci eksplodirao je tokom procesa zavarivanja rupe na magacinu da bi se sprečila krađa, pokazuju preliminarne bezbednosne informacije, navodi libanska televizija.

Libanski premijer obratio se naciji

Još od 2014. godine više puta je upozoravano na opasan sadržaj u lučkom skladištu koje je eksplodiralo, rekao libanski premijer Hasan Diab obraćajući se naciji. On je  obećao da će ubrzo obelodaniti sve informacije o eksploziji u magacinima.

Luka sravnjena, eksplozija oštetila i aerodrom

Čitavo lučko područje sravnjeno je sa zemljom. Silina eksplozija bila je tolika da je čak i bejrutski aerodrom, 10 kilometara udaljen od grada, pretrpeo velika oštećenja.
EPA

Veliki broj zemalja ponudio pomoć

Izrazi saučešća i ponude pomoći pristigle su od velikog broja zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, EU, SAD, Egipat, Izrael...

U eksplozijama koje su popodne potresle Bejrut poginulo je najmanje 73 osobe, a više od 3.700 je povređeno, navodi libansko ministarstvo zdravlja.

Strahuje se da bi bilans mogao da bude još tragičniji, jer je veliki broj ljudi ostao zarobljen ruševinama okolnih zgrada, izjavio je šef libanskog Crvenog krsta Džordž Ketaneh. 

Usled velikog priliva povređenih, bolnice su primorane da lakše slučajeve smeštaju na obližnje parkinge.

Čitavo lučko područje sravnjeno je sa zemljom. Silina eksplozija bila je tolika da je čak i bejrutski aerodrom, 10 kilometara udaljen od grada, pretrpeo velika oštećenja.

"Kao Hirošima i Nagasaki"

Spasilačke službe su na terenu. Guverner Bejruta Marvan Abud rekao je za Skaj njuz da je tim vatrogasaca koji se nalazio na licu mesta nestao posle eksplozije.

„Došli su ovde da se bore protiv vatre. Sada su nestali. Ovo me podseća na ono šta se desilo u Hirošimi i Nagasakiju. Nikada nisam video nešto ovako katastrofalno“, rekao je Abud kroz plač.

Libanski premijer Hasan Diab proglasio je Dan žalosti.

Eksploziv u lučkim magacinima

Na snimcima sa društvenih mreža mogu se videti dve eksplozije, od kojih se podigao ogroman oblak dima, a udar je bio toliko jak da se osetio i na Kipru, na udaljenosti od 240 kilometara.

Stravične eksplozije potekle su iz magacina u gradskoj luci. General major Abas Ibrahim, direktor Državne bezbednosti, rekao je da se u skladištima nalazio veoma eksplozivni materijal.

Agenciji Rojters dva izvora su rekla da se u magacinima nalazio eksploziv, a direktor carine kaže da je u luci bile usladištene velike količine nitratnih hemikalija, jedne od glavnih komponenti eksploziva.

General Ibrahim takođe je demantovao glasine da je Izrael odgovoran za eksplozije, a izraelski ministar spoljnih poslova Gabi Aškenazi rekao je da je požar najverovatnije zahvatio magacine.