Senat ograničio prebacivanje “oružja rata“ sa vojske na lokalnu policiju

Američki senat odbacio je predlog o postavljanju određenih ograničenja u prenosu vojne opreme sa vojske na lokalnu policiju, čak i pošto je odbacio strože mere za sprečavanje transfera "oružja rata".

Senatori su glasali 51-49 za amandman, što je bilo manje od 60 potrebnih glasova.

Predlozi senatora Brajana Šaca uključivali su široka ograničenja u pogledu onoga što se ne može preneti, uključujući borbena vozila, bespilotne letelice, bajonete, bacače granata i određene gasove, uključujući suzavac. Šacov amandman ne bi zabranio prenos odbrambene opreme.

"Naš amandman će trajno zabraniti prenos smrtonosnog vojnog oružja u policijske uprave. Oružje rata ne pripada lokalnoj policiji i ne bi trebalo nikada da bude upotrebljeno protiv američkog naroda", rekao je Šac pre glasanja.

Šac je istakao da zajednice u SAD nisu "nisu bojna polja" i da američki narod nije sukobljen na ratištu.

Prenos opreme sa vojske na lokalnu policiju došao je u centar pažnje zbog reakcija policije na nedavne proteste izazvane smrću Džordža Flojda.

Bivši predsednik Obama ograničio je program 2015. godine nakon što je lokalna policija suzbila proteste u Fergusonu koristeći vojnu opremu. Ali, Trampova administracija ukinula je ograničenja 2017. godine.

Usvojen uži amandman

Umesto toga, Senat je usvojio uži amandman koji je predložio senator Džejms Inhof, predsednik Odbora za oružane službe, koji ograničava samo prenos bajoneta, granata, borbenih vozila i naoružanih bespilotnih letelica.

Inhofov amandman, takođe, zahteva da se snage reda i zakona obuče o deeskalaciji i ustavnim pravima građana.

Inhof je, govoreći pre glasanja, rekao da je protiv Šacovog amandmana i tvrdio da je program, poznat pod nazivom 1033, potreban s obzirom na stalne proteste i nerede.

"Moramo da nastavimo sa ovim transparentnim programom. Ljudi pokušavaju da umanje snagu zakona, pokušavaju da prekrše zakon, pokušavaju da kažu da je to prihvatljivo. To se nikada ranije nije dogodilo u Americi, ali to trenutno vidimo", rekao je Inhof.

Prema njegovim rečima, od stvaranja programa 1990. godine vozila, stolovi, čizme, računari i druge stvari u vrednosti od 7 milijardi dolara su prebačeni lokalnim policijskim upravama.

"To je oprema koju vojska više ne treba, a koju bi te agencije ionako nabavljale. Oprema je uvek demilitarizovana, tako da je pogodna za upotrebu u javnoj bezbednosti ", rekao je Inhof.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се