Federalne vlasti SAD izvršile prvu smrtnu kaznu od 2003. godine

Američka savezna vlada izvršila je smrtnu kaznu, prvu posle gotovo dve decenije, ubrizgavši smrtonosnu injekciju čoveku koji je osuđen za ubistvo porodice iz Arkanzasa 1996. godine.

Pogubljenje Denijela Levisa Lija usledilo je posle niza žalbi rođaka žrtava i nekoliko odlaganja.

Li, star 47 godina, rekao je da je nevin uoči pogubljenja u saveznom zatvoru u Tera Haut u Indijani.

"Nisam to uradio", rekao je Li i dodao da je u životu napravio "mnogo grešaka, ali nisam ubica."

Njegove poslednje reči bile su: "Ubijate nedužnog čoveka."

Odluka da se ide na prvo izvršenje smrtne kazne od 2003. godine i još dva koja su zakazana takođe za ovu nedelju privuklo je pažnju grupa za građanska prava koje su pokušale da to zaustave pozivajući se, između ostalog, na zabrinutosti zbog pandemije koronavirusa.

Pandemija je do sada usmrtila više od 135.000 ljudi u Sjedinjenim Državama uključujući i zatvorenike u zatvorima širom zemlje.

Jedna od Lijevih advokata, Rut Fridman, rekla je da je "sramotno što je vlada smatrala prikladnim da izvrši ovo pogubljenje tokom pandemije." 

Kritičari tvrde da vlada nepotrebno ubrzava odluku o izvršenjima kako bi prikupila političke poene.

Generalni državni tužilac Vilijam Bar rekao je da ministarstvo pravde ima obavezu da izvrši kazne koje su izrekli sudovi, uključujući i smrtnu kaznu.

Ali rođaci onih koje je Li ubio 1996. usprotivili su se toj ideji i tvrde da je Li zaslužio život u zatvoru. Želeli su da budu prisutni kako bi se usprotivili donetoj odluci.

"Želeli smo da budemo tamo i kažemo: 'To se ne radi u naše ime, mi to ne želimo'", rekla je rođaka ubijene porodice Monika Veijlet.