Šta su prioriteti nemačkog predsedavanja EU

Kancelarka Angela Merkel pozvala je Evropu na jedinstvo i solidarnost u odgovoru na epidemiju. Merkelova je u Evropskom parlamenu predstavila plan predsedavanja Evropskom Unijom u narednih šest meseci. Među prioritetima je i nastavak pristupana Zapadnog Balkana.

Pred poslanicama EP Angela Merkel je predstavila pet glavnih prioriteta za narednih šest meseci. Na prvom mestu ipak - očuvanje jedinstva i jačanje Evrope, uprkos krizi, za koju Merkel kaže da je najveća u dosadašnjoj istoriji EU.

"Zato smo zajedno sa predsednikom Makronom predlozili plan ekonomskog oporavka od 500 milijardi evra. Želimo dogovor o tom planu i budžetu EU pre letnje pauze - ali za to je nephodno da svi učne neki kompromis", rekla je Angela Merkel.

Lekcija pandemije je da je Evropi potrebna veća nezavisnost u zdravstvu i digitalizaciji, poručila je Merkelova. Pregovori sa Velikom Britanijom moraju da se završe u sledećih šest meseci, ali Evropa treba da bude spremna na Bregzit bez sporazma.

Jedan od fokusa biće i nastavak pristupanja Zapadnog Balkana.

"Angažovaćemo se na otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana", kaže Merkelova.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da EU zbog borbe protiv epidemije ne sme da zaboravi druge prioritete.

"Dogovor o budžetu i planu oporavka moramo doneti u narednim sedmicama, da bismo u septembru izneli klimatske ciljeve Evrope do 2030. godine", kaže Ursula Fon der Lajen. 

Nacionalisti i populisti spremno će iskoristiti krizu ako ne pokažemo vrednost saradnje i solidarnosti poručila je Merkelova, čiji program je podržala većina poslanika u debati.

Poslanici socijalista i liberala tražili su da se pomoć iz evropskih fondova uslovi poštovanjem principa demokratije i vladavine prava.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво