EK predstavila nacrt pregovaračkih okvira za Albaniju i Severnu Makedoniju

Evropska komisija predstavila je Savetu EU nacrt pregovaračkih okvira za Albaniju i Severnu Makedoniju koji obuhvataju smernice i principe za buduće pregovore o proširenju.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže je da je u pitanju još jedan važan korak na putu Albanije i Severne Makedonije ka EU.

"Naši predlozi zasnovani su na revidiranoj metodologiji proširenja koju smo predstavili u februaru, kako bi proces pristupanja učinili kredibilnijim, dinamičnijim, predvidljivijim i uz jače političko upravljanje", navodi Varhelji.

Komesar za proširenje očekuje da razgovori sa zemljama članicama o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Severnu Makedoniju počnu što pre i nada se skorom održavanju prvih međuvladinih konferencije sa dvema zemljama.

"Njihova budućnost je u Evropskoj uniji i uveren sam da će nastaviti da ispunjavaju reforme na evropskom putu, kao što su činile i do sada", istakao je Varhelji.

Nemačka kao predsedavajuća Savetom EU kaže da će učiti "što je moguće" da bi se do kraja godine napravili pozitivni pomaci za Tiranu i Skoplje.

Visoki nemački zvaničnik u Briselu je izjavio da ne može da obeća da će do održavanja prvih međuvladnih konfrencija sa Albanijom i Severnom Makedonijom doći tokom nemačkog predsedvanja.

Zvanični Berlin ukazuje na važnost koju će nastavak reformi i jačanja vladavine prava imati na svaki sledeći korak na putu evrointegracija zemlja Zapadnog Balkana.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво