Sirijska PVO odbila izraelski vazdušni napad

Sirijska protivvazdušna odbrana odbila je rano jutros izraelski raketni napad na vojne položaje u centralnoj provinciji Hama, nedugo nakon sličnog napada na vojne pozicije sirijske oružanih snaga na jugu zemlje u kojem su poginula dva vojnika, saopštilo je ministarstvo odbrane u Damasku, prenosi AP.

Državni mediji su izvestili da je sirijska protivvazdušna odbrana dejstvovala i presrela veći broj izraelskih projektila, kao i da je u napadu načinjena samo materijalna šteta.

Izrael se retko kada oglašava povodom ovakvih napada na ciljeve u Siriji, ali u poslednjih nekoliko nedelja izvedeno je više napada na ciljeve u unutrašnjosti Sirije za koje se veruje da su iranski.

U poslednja dva meseca Sirija je optužila Izrael za najmanje osam vazdušnih udara po ciljevima na njenoj teritoriji.

Dok raste tenzija i na libansko-izraelskoj granici, izraelski zvaničnici optužuju militantni, proiranski Hezbolah da nastoji da izgradi pogon za proizvodnju preciznih, navođenih raketa.

Britanski humanitarci u Siriji saopštili su da je Izrael, između ostalog, gađao i jedno skladište naoružanja koje koristi proiranski Hezbolah, nedaleko od grada Salamije.

Privatni sirijski radio Šam izvestio je da su tri civila povređena šrapnelima nakon eksplozije izraelske rakete.