Ankara odgovorila Parizu, Makronu ”pomračen um”

Razmena oštrih reči između Pariza i Ankare nastavljena je u utorak, oštrim kritikama koje je Turska uputila francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, navodeći da je ”skrenuo s uma” jer se protivi podršci turske vojske vladi u Tripoliju.

"Način na koji je Makron okarakterisao podršku naše zemlje legitimnim libijskim vlastima kao opadnu igru može se opisati samo kao pomračenje uma", rekao je portparol turskog ministarstva inostranih poslova.

Sukob Ankare i Pariza počeo je pre nekoliko dana, kada su turski ratni brodovi "nišanili" francusku korvetu u Mediteranu, odvraćajući je od kontrole tereta broda koji je plovio ka Libiji.

Makron je odmah zatim optužio Tursku za ozbiljan avanturizam i situaciju uporedio sa "kliničkom smrću" NATO-a.

Turska je, gotovo istovremeno, uhapsila četiri osobe zbog navodne špijunaže u korist Francuske. Među uhapšenima je, kako navodi dnevnik Sabah, i bivši pripadnik Legije stranaca zaposlen u francuskom konzulatu u Istanbulu.

Ključ sukoba Francuske i Turske je podrška Ankare vlastima u Tripoliju, koje su uz ozbiljnu vojnu pomoć Ankare, uspele da prekinu 14 meseci dugu opsadu Tripolija i snage generala Kalife Haftara odbace daleko od prestonice.

понедељак, 03. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије