Severna Koreja uzvraća udarac – odmazda velika "kao planina"

Pjongjang se priprema da uzvrati udarac Južnoj Koreji u "ratu propagadnim lecima", najavljujući slanje poruka preko granice u kojima se osuđuju svi koji su prebegli na jug. Vlada u Seulu pozvala je Severnu Koreju da "bez odlaganja" obustavi akciju.

Severnokorejska državna agencija KCNA navela je da "ogorčeni narod Severne Koreje aktivno učestvuje u pripremi akcije za masovnu distribuciju letaka u Južnu Koreju", koji su nagomilani visoko "kao planina", prenosi Rojters.

Prongjang optužuje severnokorejske prebege za slanje letaka preko granice, zbog čega je zapretio i vojnim akcijama, a u utorak je razneo međukorejsku kancelariju za vezu.

Organizovani severnokorejski prebezi juče su najavili da pripremaju stotine plastičnih flaša napunjenih pirinčem, lekovima i zaštitnim maskama, koje u nedelju nameravaju da spuste u more uz granicu sa Severnom Korejom.

Pjongjang je svoj propagandni materijal slao u Južnu Koreju balonima.

"Rat propagandnim materijalom" između dve Koreje traje već decenijama, a građanski rat koji je izbio 1950. godine zvanično nikada nije okončan, odnono nikada nije potpisan mirovni sporazum.

Južna Koreja: Zaustaviti eskalaciju tenzija

Vlada u Seulu pozvala je Severnu Koreju da "bez odlaganja" obustavi planirano slanje propagandnih letaka protiv Južne Koreje i izrazila žaljenje što se Pjongjang odlučio na takav potez, izvestila je agencija Jonhap.

"To što je najavio Pjongjang je jasno kršenje sporazuma koji je postignut i korak koji ne vodi u pravcu pomirenja, već u pravcu dubljeg pogoršanja odnosa", kaže se u saopštenju južnokorejskog mnistarstva za ujedinjenje dve Koreje.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара