Tramp potpisao uredbu o reformi policije

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je uredbu o reformama u policiji, čiji je cilj, prema rečima višeg zvaničnika administracije, da se ulaže više i podstakne dobra praksa.

Viši zvaničnik američke administracije je rekao da će glavni deo biti stvaranje sertifikovanih tela za treniranje policajaca u tehnikama deeskalacije i standarda upotreba sile.

"Koristimo mogućnost da donacije plasiramo po svojoj volji i damo prioritet onim odeljenjima policije kojima je potrebno vreme kako bi dobili odobrenja", rekao je zvaničnik Trampove administracije, preneo je Glas Amerike.

Drugi deo trebalo bi da pogura na stvaranje takozvanih službi za zajednički odgovor, sistema u kome bi policajci u paru sa socijalnim radnicima odgovarali na pozive, koji nisu povezani sa nasiljem, posebno one koji se tiču zabrinutosti u vezi sa problemima mentalnog zdravlja i upotrebe droge.

U Kongresu traju i drugi detaljni postupci preispitivanja pitanja koja se tiču policije.

Kongresni Komitet za pravosuđe organizuje danas saslušanje uz svedočenja pripadnika snaga reda i zvaničnika organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Republikanska većina u komitetu priprema paket predloga, koji uključuju i zabranu gušenja i povećanje upotrebe kamera na telima policajaca.

Lider većine u Senatu, Mič Mekonel, nazvao je zakone ozbiljnim predlozima za reformu sprovođenja zakona.

Demokrate u Kongresu imaju svoj predlog

Lider manjine u Senatu, Čak Šumer, rekao je da napori republikanaca nisu otišli dovoljno daleko i da je sada vreme da se potraže smele i ospežne promene.

Predstavnički dom, predvođen demokratama, trebalo bi da glasa kasnije ovog meseca o svom sopstvenom paketu, koji uključuje rešenja koja bi učinila lakšim podnošenje građanskih tužbi protiv policajaca koji krše nečija prava.

Bela kuća je signalirizrala da predsednik Donald Tramp ne bi podržao okončanje onoga što je poznato kao doktirna kvalifikovanog imuniteta.

Predlozi za reformu policije dolaze nakon trondeljnih protesta širom zemlje zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom policijskog privođenja u Mineapolisu, nakon što je policajac klečao na njegovom vratu gotovo devet minuta.

Flojdov slučaj izazvao je gnev zbog policijske upotrebe sile, pogotovo protiv Afroamerikanaca.

Prošlog petka policija u Atlanti usmrtila i Rejšarda Bruksa.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво