Stoltenberg: SAD nisu donele konačnu odluku o povlačenju

Ukazujući na to da neće biti brzog povlačenja američkih trupa iz Nemačke, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Briselu kaže da Vašington još nije doneo konačnu odluku o tome kada i na koji način bi do toga moglo doći.

Američki predsednik Donald Tramp, koji je prethodno Nemačku optužio da u nedovoljnoj meri snosi troškove sopstvene odbrane, najavio je da će broj američkih vojnika u Nemačkoj biti smanjen sa 34.500 na 25.000, što su, kako navodi AP, i neki predstavnici njegove Republikanske partije kritikovali kao "poklon Rusiji" i pretnju po nacionalnu bezbednost SAD.

"SAD su jasno dale na znanje da konačna odluka o tome kada i kako će se to dogoditi nije doneta", rekao je novinarima Stoltenberg, koji je o ovoj temi već razgovarao sa Trampom i iz istog razloga je, kako je dodao, u kontaktu i sa Berlinom.

"Ono što je po meni važno je da održimo uverljivo odvraćanje i odbranu, kao i da održimo jaku povezanost između Severne Amerike i Evrope", istakao je Stoltenberg, naglasivši da je tokom proteklih godina Vašington pojačao svoje vojno prisustvo u Evropi i da evropske članice NATO-a sada više izdvajaju za odbranu.

Američka ambasadorka pri NATO Kej Bejli Hačison navela je da joj nije poznato da su u toku pripreme za eventualno povlačenje američkih trupa iz Nemačke, prenosi Asošijeted pres.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je u Varšavi da nije dobio nikakvu informaciju o povlačenju američkih trupa iz te zemlje.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара