Najsmrtonosniji dan u Čikagu u poslednjih 60 godina, traže se razlozi

Čikago je u Sjedinjenim Državama poznat kao jedan od gradova sa najvećim brojem oružanih napada, a 31. maja je zabeleženo čak 18 ubistava, saopštili su zvaničnici.

Šef kriminalističke laboratorije Univerziteta u Čikagu Maks Kapustin rekao je da je za 24 časa, 31. maja, policija u Čikagu oborila rekord po broju ubistava od 4. avgusta 1991. godine, kada je zabeleženo 13 ubistava.

Prema navodima Čikago san tajmsa, žrtve su uglavnom bile Afroamerikanci. "Nikada nismo videla tako nešto. Ne znam čak ni kako to da stavimo u kontekst", rekao je Kapustin, čija laboratorija prati kriminal u Gradu vetrova od 1961. godine.

On smatra da je moguće da su ubistvo Džordža Flojda i protesti skrenuli pažnju policije i smanjili redovne patrole.

"Kada policija mora da skrene pažnju na druge stvari, stvara se vakuum, i tada mogu da se vide situacije kao ona od prošlog vikenda, kada je došlo do apsurdnog porasta zločina, ranjenih i ubijenih", rekao je Kapustin.

Glavni patolog je 1. juna morao da pozove dodatne radnike kako bi pomogli prilikom autopsije 35 tela, od kojih je 15 ubijenih iz vatrenog oružja.

Žrtve su bile starosti od 18 do 39 godina.

Prvo ubistvo 31. maja dogodilo se oko 12.37 kada se jedno vozilo zaustavilo pored 36-godišnjeg muškarca. U njega je iz tog vozila više puta pucano. Niko nije uhapšen. 

Među ubijenima su i dve tinejdžerke.

Između 18 časova 29. maja i 23.59 31. maja, u Čikagu su se dogodila 73 incidenta, u kojima su 92 osobe pogođene iz vatrenog oružja, od kojih je 27 ubijeno.