SAD, kraj gušenja građana

Mineapolis je prvi zabranio policajcima da guše građane prilikom hapšenja. Uskoro će takav zahvat biti zabranjen u Los Anđelosu, Filadelfiji, San Dijegu u Njujorku.

Način na koji je ubijen Džordž Flojd pokrenuo je talas protesta u Americi, ali policajcima u nekoliko velikih američkih gradova, ubuduće, neće biti dozvoljeno da na taj način savladavaju uhapšenike.

Samo u Los Anđelesu su u prethodnih nekoliko godina ovim zahvatom ubijene dve osobe, dok je čak 90 ostalo bez svesti, pokazuju podaci koje je objavio El-Ej tajms, dan pošto je načinjen predlog zakona kojim će gušenje biti zabranjeno u policijskoj praksi.

Kada bude usvojen, zakon će važiti na celoj teritoriji Kalifornije. Zabranu gušenja najavile su i vlasti u Njujorku i Filadelfiji.

Osim što se smatra sadističkim, gušenje se navodi kao uzrok smrti u najmanje 16 slučajeva hapšenja u SAD. Ta statistika, svakako, nije kompletna.

Osim gušenja, vlasti u Filadelfiji najavile su i zabranu suzavca i gumenih metaka, posle serije incidenata koji su se u tom gradu dogodili u prethodnih desetak dana.

Zabranu gušenja uhapšenika, ograničavanje upotrebe oružja za razbijanje demonstracija i veću transparentnost rada policije prve su uvele vlasti Mineapolisa, grada u kojem je policajac Derek Šovin ubio Džordža Flojda.

"Ovo je trenutak u kojem u potpunosti možemo promeniti način na koji radi policija", rekao je gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej, navodeći da bi ovaj dokument mogao predstavljati primer za ostale gradove u SAD.

U dokumentu se, takođe, navodi da su "crnci, pripadnici autohtonih naroda i zajednice drugačije boje kože generacijama trpeli traumu koja je rezultat sistematskog i institucionalizovanog rasizma i dugogodišnjih problema u radu policije".

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво