Protesti u SAD i dalje traju, demonstranti iz svih krajeva došli u Vašington

Demonstranti pristigli iz svih krajeva SAD slili su se u centralne ulice Vašingtona. Protesti i u ostalim gradovima u SAD.

Dvanaestog dana demonstracija hiljade ljudi se okupilo u blizini Bele kuće kako bi protestvovalo zbog smrti Džordža Flojda.

Demonstranti su došli iz svih svih krajeva SAD na skup protiv rasizma i policijske brutalnosti, a najavljeno je da će biti najveći posle niza protesta održanim u gradovima širom zemlje.

Nazaobilazne su parole i transparenti, a vlasti su postavile vojna vozila i kamione za smeće kako bi odvojili demonstrante od ulica u kojima se saobraćaj još odvija.

Ljudisu došli iz Pitsburga, Baltimora a na ulicama a među njima su se našli i stdenti.

"Ovo je demonstracija onoga što smo naučili u učionici", kaže Iv Brever koja je nedavno magistrirala pravo.

Profesor Fil Li je odlučio da sa troje dece dođe na proteste jer, kako kaže, vrednosti koje želi da nauči decu su "pravda i jednaka zaštita pred zakonom za sve članove društva."

Na putu ka 19. ulici koja vodi do Bele kuće a koju je gradonačelnica Vašingtona u petak preimenovala u ulicu "Crni životi su bitni", demonstranti su zastali i klečali četri minuta odajući i na taj način poštu Džordžu Flojdu.

Kada su demonstranti, koji su se okupili kod Linkolnovog memorijalnog centra, stigli nadomak Bele kuće, gužva je postala već prevelika da bi se svi našli na platou pa su se oni raširili okolnim ulicama zauzimajući bar još dva bloka.

Da se ne bi stvarale gužve organizatori su poveli kolone u marš okolnim ulicama. 

Demonstranti su se okupili i u drugim gradovima. Si-En-En javlja da se u Čikagu okupilo najamnje 5.000 ljudi. 

U Finiksu je šefica policije Džeri Vilijams marširala zajedno sa demontrantima. Rekla im je da policiaj sluša njihove zahteve. 

Gradonačelnik Sijetla Džeri Drukan je apelovao na demonstrante da se testiraju na koronavirus.  

Za vikend su najavljeni i protesti u gradovima širom sveta od Australije do Evrope. U Sindneju i Londonu održani su masoni protesti uprkos zabrani okupljanja zbog koronavirusa.

U Londonu je došlo i do nereda u centralnim ulicama u blizini rezidencije britanskog premijera.