Istorijska odluka u Minesoti, policiji zabranjeno da guši uhapšene

Rad policije u Mineapolisu pretrpeće dramatične promene posle ubistva Džordža Flojda, uključujući potpunu zabranu gušenja uhapšenika, ograničavanje upotrebe oružja za razbijanje demonstracija i veću transparentnost rada policije, odlučilo je gradsko veće tog grada, javlja Star tribjun.

Osim zabrane agresivnih metoda savladavanja uhapšenika prilikom hapšenja, policiji će biti ograničena upotreba oružja za razbijanje demonstracija, a gradske vlasti obećale su i veću transparentnost prilikom disciplinskih postupaka protiv pripadnika policije.

"Ovo je trenutak u kojem u potpunosti možemo promeniti način na koji radi policija", rekao je gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej, navodeći da bi ovaj dokument mogao predstavljati primer za ostale gradove u SAD.

Dokument, o kojem tek treba da se izjasni sudija, rezultat je pregovora gradskih vlasti i Odeljenja za ljudska prava države Minesota.

U dokumentu se, takođe, navodi da su "crnci, pripadnici autohtonih naroda i zajednice drugačije boje kože generacijama trpeli traumu koja je rezultat sistematskog i institucionalizovanog rasizma i dugogodišnjih problema u radu policije".

To odeljenje pokrenulo je građansku parnicu protiv policije zbog ubistva Džordža Flojda, što je prvi put da je ovo odeljenje pokrenulo postupak protiv policije u ovoj državi.