Napadi na policajce širom SAD, raskol među demokratama u Njujorku

Nacionalna garda i vojska na ulicama nekoliko američkih gradova, dok se zemlja sprema za osmi dan protesta u kojima su do sada povređene desetine policajaca i učesnika protesta. Policijski čas je na snazi u desetinama gradova. Zapaljene stotine objekata. Oštra podela među protivnicima i pristalicama predsednika Donalda Trampa.

Налог за хапшење полицајаца у Атланти

Тужилаштво у Атланти издало је налоге за хапшење шесторице полицајаца, осумњичених да су у суботу увече малтретирали студенте. На снимку који је појавио на друштвеним мрежама, види се како полицајци испаљују електро-шокове у младиће, извлаче их аутомобила и малтретирају.

Двојица из ове групе полицајаца су већ добили отказ.

РТС испред Беле куће, снимци Ненада Зафировића

Стотињак људи и у уторак окупило се недалеко од Беле куће, јавља дописник РТС-а из Вашингтона Ненад Зафировић.

Протест је организован дан пошто је полиција сузавцем разјурила демонстранте током обраћања америчког председника Доналда Трампа, који је најавио да ће, како би зауставио даље насиље, на улице изввести војску.

Протест протиче без инцидената. 

 

РТС испред Беле куће, снимци Ненада Зафировића

Куомо прети Де Блазију

Гувернер савезне америчке државе Њујорк Ендру Куомо запретио је да ће сменити градоначелника истоименог града Била де Блазија због пропуста током протеста претходне ноћи. Запретио је и да ће дозволити долазак Националне гарде.

Гувернер сматра да полиција није заштитила имовину Града Њујорка од демонстраната протекле ноћи и да је згрожен оним што се догодило. Додао је и да полиција није ефикасно реаговала.

Председник САД Доналд Трамп поручио је Њујорку да треба да позове Националну гарду јер "лузери" уништавају град.

Куомо је, међутим, рекао да Трамп говори о пљачкању, да не би говорио о убиству Џорџа Флојда

Полицајци повређени у Сент Луису, Бронксу, Бафалу

У одвојеном инциденту у истом граду, полиција је убила човека који је почео да пуца на патролу.

Четворица припадника полиције рањена су у пуцњави у Сент Луису. Они су пребачени у болницу после обрачуна са групом наоружаних демонстраната.

У Њујорку, црни аутомобил прегазио је полицајца у Бронксу. Пребачен је у болницу и његово стање је описано као стабилно, саопштила је полиција.

У Бафалу, такође у држави Њујорк, двојица полицајаца су повређена пошто је у њих улетело возило, чији је возач ухапшен.

Бајден: Америци треба лидер

Бивши потпредседник САД, Џо Бајден, позвао је Америку на јединство, одговарајући истовремено на потезе које је дан раније повукао председник Доналд Трамп.

"Земља тражи вођство. Лидери могу да препознају бол и патњу заједница које трпе колено на врату већ дуже време", рекао је Бајден, правећи паралелу са начином на који је у Минеаполису убијен Џорџ Флојд.

Бајден се у Филаделфији појавио после три дана демонстрација, праћених приличним изливима насиља.

Коментаришући Трампову одлуку да на улице пошаље војску, Бајден је рекао да би председник "уместо Библије у руке требало чешће да узме Устав САД".

Трамп о протеклој ноћи: Доминација

Председник САД Доналд Трамп се још једном о протестима у Америци огласио на Твитеру:

"Није било проблема у Ди-Сију протекле ноћи. Много ухапшених. Сви су сјајно обавили посао. Огромна сила. Доминација. Такође, и Минеаполис је био сјајан (хвала председниче Трамп!)"

Nacionalna garda raspoređena je na ulicama nekoliko desetina gradova u SAD, a vojna policija štiti Belu kuću u najvećoj krizi sa kojom se Amerika suočila u prethodnih nekoliko decenija.

Šef policije u Luivilu prvi je od čelnika policije koji je smenjen zbog brutalnosti svojih potčinjenih, pošto su ubili vlasnika jednog restorana.

Predsednik Donald Tramp najavio je obračun sa demonstrantima i mobilizaciju hiljada pripadnika Nacionalne garde, prvi put od 1992. godine i velikih rasnih nemira u Los Anđelesu koji su izbili posle ubistva Rodnija Kinga.

Njegov rival, budući kandidat demokrata na novembarskim predsedničkim izborima Džo Bajden će, posle duge izolacije u Delaveru, otići u Filadelfiju.

Bajden u taj grad dolazi dan pošto je policija zasula suzavcem demonstrante u centru grada.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво