Iskorenjivanje siromaštva i zakon o bezbednosti Hongkonga glavne teme Svekineskog narodnog kongresa

Treće zasedanje 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa završeno je u Pekingu. U fokusu kineskog parlamenta bilo je obećanje vlade da će, uprkos uticaju koronavirusa, do kraja godine iskoreniti apsolutno siromaštvo, ali i usvojiti zakon o bezbednosti Hongkonga koji Zapad oštro kritikuje.

Skoro 3.000 delegata iz čitave Kine na sednici najvišeg kineskog zakonodavnog tela usvojilo je radne izveštaje vlade i drugih državnih organa, kao i prvi kineski Građanski zakonik.

Na sednici je podržan i nacrt bezbednosnog zakona za Hongkong, koji će omogućiti vladi u Pekingu da u tom specijalnom administrativnom regionu uspostavlja agencije koje bi mogle da učestvuju u sprovođenju reda i bezbednosti. Zakonom se takođe kriminalizuju separatizam i potkopavanje moći i autoriteta centralne vlade u Pekingu, kao i mešanje stranih snaga u Hongkongu.

Predloženi propis izazvao je kritike vlada zapadnih zemalja, a stanovnici Hongkonga izašli su na ulice, tvrdeći da taj akt označava kraj autonomije Hongkonga.

Peking, međutim, tvrdi da je zakon neophodan kako bi se osigurala nacionalna bezbednost i stabilnost, i kako bi se zaustavilo rastuće nasilje u Hongkongu. Nacrt zakona sada ide na doradu pred najviše kinesko rukovodstvo, odnosno Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresa.

Na zasedanju Svekineskog narodnog kongresa usvojeni su i ekonomski i društveni razvojni planovi, ali prvi put nije određen ciljani ekonomski rast, zbog uticaja epidemije koronavirusa na privredu.

Upravo zbog epidemije, zasedanje Svekineskog narodnog kongresa, koje se obično održava u martu, ove godine je bilo odloženo za maj.

Inače, situacija sa koronavirusom u Kini je stabilna, budući da se ne beleži veći broj zaraženih i nije bilo umrlih više od 40 dana, mada su i dalje na snazi brojne mere prevencije i kontrole.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се