Kamenice i gumeni meci na protestima u Mineapolisu zbog smrti Afroamerikanca

Demonstranti su se sukobili sa policijom na protestima zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu. Američki predsednik naveo je da su se na njegov zahtev u istragu o Flojdovoj smrti uključili i FBI i Ministarstvo pravde. U blizini mesta protesta ubijen čovek, prenosi Independent.

Policija je na demostrante ispalila suzavac na protestima zbog smrti Džordža Flojda.

Rojters navodi da su protesti praćeni vandalizmima i pljačkama počeli nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej pozvao tužioca da podnese krivičnu prijavu protiv policajca koji je prilikom privođenja kolenom pritisnuo Flojdov vrat, nakon čega je on preminuo.

Stotine demonstranata, mnogi s prekrivenim licima, slilu su se u ulice oko treće policijske stanice kasno u sredu, oko 800 metara od mesta gde je Flojd uhapšen, uzvikujući, "Nema pravde, nema mira" i "Ne mogu da dišem."

Kako je odmicala noć, broj demonstranata se povećavao. Oni su se okupili ispred stanice, a policija je napravila barikade. Policajci su stajali i na krovovima, a koristili su i gumene metke, suzavac i topovske udare.

Demonstranti su na policiju bacali kamenice i kanistere sa benzinom. Rojters navodi da se na televizijskim snimcima vidi da su demonstranti pljačkali prodavnice.

Independent prenosi da je jedan čovek ubijen u blizini mesta protesta. Prema navodima tog lista, čovek je pronađen kako leži na trotoaru sa prostrelnom ranom i da je preminuo u bolnici. Osumnjičeni za ubistvo je uhapšen.

Portparol policije je na konferenciji za medije naveo da policija istražuje da li je ubistvo počinio vlasnik prodavnice, ali da je istraga tek na početku.

Zbog smrti Džordža Flojda, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su se na njegov zahtev u istragu uključili FBI i Ministarstvo pravde.

"Tražio sam da se ubrza ova istraga i izuzetno cenim posao koji obavlja lokalna policija. Moje srce je uz Džordžovu porodicu i prijatelje. Pravda će biti zadovoljena", napisao je Tramp na Tviteru.