Tramp optužio Kinu da priželjkuje njegov poraz na izborima

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je kako veruje da je kinesko postupanje s koronavirusom dokaz da će Peking "učiniti sve što može" da on ne bude reizabran u novembru. Iz Kine poručuju da je koronavirus neprijatelj SAD a ne Kina.

U intervjuu Rojtersu iz Ovalne sobe, Tramp je žestoko napao Kinu i rekao da gleda različite mogućnosti u smislu posledica za Peking zbog virusa.

"Mogu mnogo da učinim", rekao je Tramp ne precizirajući šta.

Tramp krivi Kinu za globalnu pandemiju od koje je najmanje 60.000 ljudi umrlo u SAD, a američku ekonomiju bacila u duboku recesiju, dovodeći tako u opasnost i njegov reizbor.

Tramp koga u javnosti često optužuju da nije dovoljno brzo delovao da pripremi SAD za širenje virusa, rekao je da veruje da je Kina trebala mnogo ranije da informiše svet o koronavirusu.

Na pitanje razmišlja li o carinskim ograničenjima ili sličnim merama kada je reč o Kini, Tramp je rekao da "može mnogo toga da preduzme". 

"Kina će učiniti sve što mogu kako bi ja izgubio trku za novi predsednički mandat", rekao je Tramp. 

On je rekao i da veruje da Peking želi da njegov protivkandidat iz redova Demokratske stranke Džo Bajden pobedi kako bi ublažili pritisak koji je Tramp usmerio na Kinu zbog trgovine i drugih pitanja.

Neprijatelj SAD je kovid-19, a ne Kina

Kina nema interes da se meša u američke predsedničke izbore, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

"Američki predsednički izbori su interna stvar te zemlje i nemamo interes da se mešamo u nju. Nadamo se da SAD neće uvući Kinu u izbornu politiku", rekao je portparol kineskog ministarstva.

Geng je kazao da je Kina žrtva epidemije a ne saučesnik, kao i da pokušaji pojedinih političara da prebace krivicu na Peking samo ukazuju na njihove sopstvene probleme.

"SAD bi trebalo da zna: neprijatelj je virus, ne Kina", rekao je Geng.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара