Godišnjica požara u Notr Damu, obnova u senci epidemije

Prošlo je godinu dana od kada je čuvena katedrala Nor Dam u Parizu stradala u požaru. Restauracija predstavlja veliki izazova a radovi su trenutno obustavljeni zbog koronavirusa.

Francuski tužioci su naveli da je požar verovatno izazvan opuškom cigarete ili neispravnim instalacijama. Posle katastrofe mnogi ljudi širom sveta jevili su se nudeći pomoć za obnovu.

Međutim, radovi na restauraciji hrama su stopirani, a godišnjica požara je u drugom planu zbog situacije u vezi sa koronavirusom.

General Žan Luj Žorželan, sprecijalni predstavnik predsednika Emanuela Makrona za rekonstrukciju, rekao je u januaru da je još uvek rano reći da li je moguće spasiti katedralu.

Naveo je da je potrebno izvršiti mnoge delikatne zadatke da bi se potpuno očuvala struktura građevine. Istakao je problem pristupa svodovima, kao i uklanjanja skela koje su bile postavljene pre požara i koje su delimično oštećene.

Ukazao je i da velike količine olovne prašine nakon požara predstavljaju rizik koji se analizira veoma ozbiljno.

Direktor laboratorije za istraživanje istorijskih građevina prošlog meseca imao je optimističan ton navodeći da je srce katedrale sačuvano.

U Ministarstvu kulture Francuske nisu naveli kako će prekid radova uticati na raspored restauracije i koliko su realni početni planovi Emanuela Makrona da se katedrala ponovo otvori 2024. godine.

U katedrali Notr Dam u centru Pariza izbio je veliki požar 15. aprila prošle godine. Vatra koja je je izbila na vrhu brzo se proširala na čitav krov, progutavši zvonik čuvene bogomolje, koji se potom u potpunosti urušio.

Dimni oblak širio se gradom a pepeo je pao na šire područje Pariza.  Notr Dam je godišnje privlačio milione turista. U trenutku požara bio je usred rekonstrukcije.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара