Dvadeset godina vladavine Vladimira Putina

Na današnji dan pre 20 godina Vladimir Putin je prvi put izabran za predsednika Rusije, ali najverovatnije neće tu godišnjicu obeležiti, zbog gustog rasporeda i zbog pandemije koronavirusa.

Tih 20 godina, od kojih je 15 bio predsednik, a pet premijer, bile su često turbulentne zbog velikog broja međunarodnih sukoba, ekonomske krize, prirodnih katastrofa, ali sve to nije zaustavilo Rusiju u razvoju i sprovođenju reformi, navodi Tas.

Kako se navodi, ono što je specifično za Putina jeste to što, iako je njegova funkcija javna, ruski predsednik više voli da lične stvari, uključujući i one koje se tiču njegove porodice, zadrži van očiju javnosti.

U njegovoj biografiji navodi se da ima dve odrasle ćerke, da se razveo, i da ima unuke.

Putina je za naslednika odredio Boris Jeljcin 31. decembra 1999. godine, a tokom predsedničkih izbora 26. marta 2000. godine, Putin je pobedio 11 drugih kandidata.

Dan nakon izbora Putin je rekao da je mnogo posla pred Rusijom ali da ima ideju šta bi trebalo da uradi.

Od tada su se svet i Rusija drastično promenili.

Osim manjih oscilacija tokom reformi penzijskog fonda i socijalnih davanja Putinova popularnost je daleko veća od drugih političara.

Putin je danas predmet kulta - slike ruskog lidera mogu se naći na majicama, noževima, satovima, kalendarima i patikama. Prikazan kao heroj od akcije, krizni menadžer, branilac nacije, navodi britanski Indipendent.