Velika Britanija i koronavirus: đak preprodavao dezinfekcioni gel da bi kupio kebab

U Ujedinjenom Kraljevstvu do sada zabeležno 590 slučajeva koronavirusa, premijer Boris Džonson rekao da je u pitanju najgora kriza javnog zdravlja u poslednjoj generaciji. Naučnici kritikuju mere vlade kao preslabe i zakasnele, a deo analitičara ih objašnjava nastojanjem "Dauning strita" da ne ošteti privredu, u osetljivom ekonomskom trenutku posle Bregzita.

Epidemija koronavirusa u Velikoj Britaniji zvanično je prešla iz stanja zauzdavanja u stanje odlaganja najgoreg. Najgore tek predstoji, upozorava glavni naučni savetnik britanske vlade Patrik Valans.

"Tako izgleda epidemija. Prilično dugo smo na samom početku kada se ne događa mnogo toga. U toj fazi smo najverovatnije i u ovom trenutku. Do sada je u Ujedinjenom Kraljevstvu zabeležno 590 slučajeva. Više od dvadeset pacijenata je na intenzivnoj nezi. Kada sve to preračunate, ispada da je mnogo verovatnije da je u ovom trenutku zaraženo između pet i deset hiljada ljudi", kaže Valas.

Vlada u Londonu procenjuje da epidemija u Ujedinjenom Kraljevstvu kaska za onom u Italiji za između četiri i šest nedelja.

To je posledica prirode same bolesti, koja dugo tinja, a onda vas, kako kaže Konor Rid, britanski stanovnik kineskog grada Vuhana, udari kao brzi voz.

"U mom slučaju, simptomi su prošli kroz tri faze. Prvo sam bio prehlađen što je nešto sasvim uobičajeno i što svako prođe. Onda mi je bilo bolje, a zatim se pogoršalo. Nazeb je prerastao u grip. Bio je to najgori grip koji sam ikada imao. Posle gripa mi je opet bilo bolje, a onda sam dobio zapaljenje pluća. Tada sam hospitalizovan. Osećao sam se kao da dišem kroz papirnu kesu i da mi nešto ne da da dišem", objašnjava Rid.

Rano za drastične mere 

Naučni savetnici britanske vlade ističu da je veoma važno blagovremeno a ne prevremeno menjati odnos prema epidemiji. Tvrde da je rano za drastične mere kao što je zatvaranje škola i zabranu javnih okupljanja.

Njihove škotske kolege ne slažu se do kraja sa tom ocenom, te će u tom delu zemlje svi skupovi više od petsto građana biti pod policijskim nadzorom uz obavezno prisustvo hitne pomoći.

U ostalom delu zemlje, preporuka vlasti je da svako ko oseća bilo kakve simptome koronavirusa treba neodložno da se povuče u samoizolaciju u trajanju od najmanje nedelju dana.

Građanima starijim od sedamdeset godina koji su hronični bolesnici ne preporučuje se odlazak na krstarenje, a školama ekskurzije u inostranstvo.

Premijer Boris Džonson istakao je u obraćanju naciji da će se preporuke menjati tokom epidemije.

"Reč je o najgoroj krizi javnog zdravlja u poslednjoj generaciji. Neki ovu bolest porede sa sezonskim gripom. Nažalost, to nije tačno. Zahvaljujući nedovoljnom imunitetu, ova bolest je mnogo opasnija i brže se širi. Moram da budem iskren sa britanskom javnošću – brojne porodice, veoma veliki broj njih, izgubiće pre vremena svoje najvoljenije", istakao je Džonson.

Za sada je to slučaj sa samo deset porodica u Velikoj Britaniji.

Telefoni zauzeti, građani preusmereni na internet portal 

Ako pogledate medije, u oči će vam pasti brojni saveti o tome kako da se ponašate, stavite u kućni karantin ili zaštitite na javnim mestima.

Najveću pažnju društvenih mreža izazvao je dečak iz Lidsa, koji je drugim đacima prodavao dezinfekciono sredstvo za ruke po ceni od 50 penija po dozi. Izjavio je da je nameravao da sakupi za kebab, koji košta devet funti. Njegovu majku još više je razljutio dečakov otac, koji je sinu rekao da je oduševljen što mali ima "preduzetnički duh".

Ako izađete na ulicu, uđete u autobus ili metro, sve je na prvi pogled normalno. Tek poneko nosi masku na licu. Međutim, svakim danom maske su sve uočljivije, a gužve u javnom prevozu sve manje.

Ministarstvo zdravlja više ne savetuje građanima da, ako primete neki od simptoma, pozovu posebno ustanovljenu službu. Broj poziva je trenutno toliki da su građani preusmereni na internet portal.

Brojni naučnici kritikuju mere vlade kao preslabe i zakasnele. Deo analitičara to objašnjava nastojanjem "Dauning strita" da ne ošteti privredu, a pre svega londonski Siti, u osetljivom ekonomskom trenutku posle Bregzita.

Engleska centralna banka spustila je kamatne stope za pola procenta na 0,25 odsto, a novi budžet vlade predviđa čak 15 milijardi funti za suzbijanje ekonomskih posledica pandemije koronavirusa.

U ovom trenutku sve izgleda ne kao zatišje pred buru već kao zatišje pred uragan.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">