Stroge mere u Italiji, nema srpskih državljana među zaraženima

U ambasadi Republike Srbije u Rimu je za RTS potvrđeno da među zaraženim osobama u Italiji nema državljana Srbije. U Italiji rade samo apoteke, samoposluge, pošte, banke i trafike.

Dopisnica RTS-a iz Rima Marinela Ražnatović je rekla da dežurni telefon ambasade Srbije u Rimu radi 24 časa i stoji na raspolaganju svim građanima kojima je potrebna pomoć ambasade. Navela je da rade samo apoteke, prodavnice prehrambenih proizvoda, banke, pošte i kiosci sa štampom.

"Strogo se kontrolišu ulazi u prodavnice, što znači da može da uđe samo pet osoba. Ako je, primera radi, ispred samousluge više građana, oni moraju da sačekaju u redu, ali u razmaku od najmanje metar i po. Osobama koje nisu u mogućnosti da kupe hranu, istu dostavljaju posebne službe", navela je dopisnica RTS-a.

Drumski, železnički i gradski javni saobraćaj su garantovani, ali će biti svedeni na minimum.

Premijer Italije Đuzepe Konte je naveo da ukoliko se svi u Italiji budu pridržavali mera koje su donesene i ponašali odgovorno, razumno i disciplinovano, sa osećajem za težinu trenutka, za dve sedmice trebalo bi da se uspori širenje zaraze.

Konte se zahvalio Italijanima na žrtvovanju zbog rigoroznih mera koje će biti na snazi do 25. marta.

Virusolozi tvrde da će vakcina, u najoptimalnijem slučaju, biti dostupna do kraja godine, a da je jedini sigurni lek protiv koronavirusa ostati kod kuće i držati distancu od drugih ljudi bar metar i po, ukoliko mora da se izađe van domaćinstva.

U Italiji su koronavirusom zaražene 12.462 osobe, a 827 osoba je preminulo od posledica novog virusa. Samo tokom jučerašnjeg dana preminulo je 196 ljudi.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво