Francuski ministar kulture oboleo od koronavirusa, još dva evropska državnika u samoizolaciji

Sve je više zaraženih koronavirusom u Evropi, a među njima ima i visokih državnih zvaničnika. Neki od njih su u dobrovoljnoj samoizolaciji.

Francuski ministar kulture Frank Rister (46) oboleo je od koronavirusa, ali se oseća dobro, izjavio je izvor iz Ministarstva kulture.

Rister, koji je nedavno posetio francuski Parlament, otkrio je da je tamo bio u kontaktu sa tri zaražene osobe, zbog čega se testirao i ispostavilo se da je oboleo, prenosi Rojters.

Rister se nekoliko dana nije sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je danas sa suprugom prošetao Jelisejskim poljima, kako bi zajedno poslali poruku da treba imati poverenja u francusku ekonomiju koju potresa kriza zbog epidemije koronavirusa.

Zehofer u kućnom karantinu 

U Nemačkoj oprez zbog koronavirusa. Nakon što je jedan od učesnika sastanka prošle nedelje u Briselu imao kontakt sa osobom koja je zaražena koronavirusom, ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer odlučio je da ostane u kućnom karantinu.

Zehofer, koji je prošle srede prisustvovao vanrednom Savetu ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu, danas nije doputovao u Berlin već je ostao u Ingolštatu u kojem živi.

Portparol Ministarstva Stiv Alter, kako prenose mediji, rekao je da su Zehofer i svi članovi nemaćke delegacije nakon puta testirani na koronavirus i da su testovi bili negativni.

Oni, međutim, kako je kazao, žele da sačekaju rezultate testiranja osobe sa kojom su imali kontakt.

"Zbog toga je ministar odlučio da do daljnjeg ostane u mestu u kojem živi, u Ingolštatu", ukazao je Alter.

Portugalski predsednik u samoizolaciji 

I portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa (71) ostaće u samoizolaciji naredne dve nedelje iako je testiranje pokazalo da je negativan na koronavirus.

On se obratio novinarima sa balkona na prvom spratu svoje kuće i rekao da će ostati u izolaciji, navodeći da time daje primer građanima Portugala, prenosi Rojters.

"Test je bio negativan. Nastaviću da radim od kuće iako sam negativan, narednih 15 dana. Želim da budem primer", rekao je de Sousa.

De Sousa, koji je poznat kao osoba koja voli da posećuje javna okupljanja i slika se sa građanima, testiran je ranije danas, nakon što je njegov kabinet objavio da je otkazao sva dešavanja i službena putovanja u inostranstvo i da će raditi od kuće.

On je tu odluku doneo nakon posete jedne grupe učenika predsedništvu, posle koje je utvrđeno da jedan od učenika te škole koji nije bio u poseti ima koronavirus.

U Portugalu je od koronavirusa obolelo 35 osoba.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије