Koronavirus u svetu – alarmantno u Italiji, vanredno u Njujorku

Koronavirus registrovan je u skoro stotinu zemalja. Zaraženo je oko 105.000 ljudi, umrlo je oko 3.400, a oporavilo se više od 55.000. Alarmantno je u Italiji gde je produžen karantin na severu, a u Njujorku je uvedeno vanredno stanje. U Kini još jedna tragedija – urušio se hotel gde su bili lečeni zaraženi.

Posle Kine, zemlje najviše pogođene virusom su Južna Koreja i Iran sa oko 7.000 inficiranih, a u Evropi najgora situacija je u Italiji.

Raste broj umrlih i novozaraženih. Do sada je 5.800 inficiranih i više od 150 smrtnih slučajeva. Zbog toga je, na severu Italije i u okolnim pokrajinama produžen karantin za oko 16 miliona ljudi.

To je najbogatija i najnaseljenija regija, u kojoj se nalazi i finansijska prestonica Milano. U okviru novih mera za sprečavanje epidemije uvedena su nova pravila. Zabranjuju se ulazak u tu regiju i izlazak iz nje, a svi muzeji, teretane, kulturni centri, skijališta i bazeni su zatvoreni.

"Od kako se pojavio virus svi imamo probleme. Prodavnice i restorani su skoro prazni. Kao što možete videti, na trgu ima ljudi, ali većina su Italijani. Turista skoro i da nema", navodi jedan žitelj Milana.

"Do juče je izlečeno 589 ljudi. Preminulo je 36-oro čime se taj broj povećao na 233. U bolnicama imamo 2.651 pacijenta, 567 je na intenzivnoj nezi, a u kući u izolaciji je oko 1.800 ljudi. Kao što znate, najteža situacija je u regionu Lombardije. Očekujemo da ćemo neke pacijente morati da prebacimo u druge regije gde ima slobodnih mesta", rekao je Anđelo Boreli, komesar za hitne slučajeve i šef civilne zaštite.

Na kruzeru "Velika Princeza" kod San Franciska, na kojem je 3.400 putnika i članova posade, potvrđeno je da je 21 osoba zaražena koronavirusom, među njima i jedan državljanin Srbije, koji na brodu radi kao konobar.

Počela je helikopterska evakuacija putnika sa broda. U SAD do sada je sto pedesetoro zaraženih, a 17 osoba je preminulo.

Guverner američke savezne države Njujork proglasio je vanredno stanje zbog sve većeg broja obolelih od koronavirusa. Kaže da će uvođenje vanrednog stanja pomoći vlastima Njujorka da se efikasnije bore protiv širenja virusa – bržim uvođenjem novih propisa, prenosi Njujork tajms.

"Deklaracija o opasnosti daje nam određena ovlašćenja. Mi ćemo zaposliti više radnika koji će pomagati lokalnim zdravstvenim i civilnim službama", istakao je Endrju Kuomo, guverner države Njujork.

U toku su očajnički pokušaj spasavanja 30 ljudi koji se i dalje nalaze u ruševinama srušenog hotela sa pet zvezdica u Kini. Zbog prenatrpanosti, hotel sa 80 soba se urušio. Do sada su spasene 23 osobe. Na mestu nesreće je 36 spasilačkih ekipa, 67 vatrogasnih vozila, 15 vozila hitne pomoći i više od 700 vatrogasaca, medicinskih i drugih spasilačkih radnika.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара