SZO: Koronavirus nije vežba, potrebne odlučne mere

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom upozorio je svetske vlade da neprekidno širenje koronavirusa "...nije vežba" i da je neophodno preduzeti odlučne mere da se zaustavi širenje epidemije, javlja Si-En-En.

Adhanom je uputio apel u trenutku kada se broj zaraženih u svetu približio cifri od 100 hiljada, a tendencija širenja ne prestaje u Južnoj Koreji, Japanu, nekim evropskim zemljama, Iranu i SAD.

Juče je upozorio da, iako zdravstvene službe u svetu imaju kapacitet da se uspešno nose sa širenjem koronavirusa, u nekim zemljama, izražena politička volja i spremnost nisu u proporciji sa realnim rizikom.

"Epidemija bi još uvek mogla da krene u bilo kom pravcu", rekao je Tedros.

On je konstatovao da se broj slučajeva zaraze KOVID-19 u Kini stabilizovao, međutim to "...prividno usporavanje širenja epidemije trebalo bi nadzirati sa velikim oprezom".

Prema podacima Si-En-na, do sada je od koronavirusa umrlo više od 3387 ljudi, većina u Kini, u svetu je evidentirano ukupno 97.852 slučajeva, a zaraza se proširila na 85 zemalja.

Od bolesti se oporavilo 5.5641 osoba, a broj aktivno obolelih je premašio 39.000.

Od toga više od 33.000 ljudi ima umerene simptome, ili oko 84 odsto, a u teškom ili kritičnom stanju je više od 6.000 ljudi, tj. oko 16 odsto.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара