Šta sadrži Akcioni plan za podršku Grčkoj zbog migranata

Evropska komisija usvojila je Akcioni plan koji predviđa trenutne mere podrške Grčkoj u upravljanju vanrednom situacijom na spoljnim granicama Unije.

Jedna mera je nastavak jačanja Mehanizma za koordinaciju sa zemljama Zapadnog Balkana, kažu u Komisiji.

U EK kažu i da je u cilju upravljanja vanrednom situacijom, koja zbog velikog priliva migranata eskalira na granici između Turske i Grčke, važno jačati regionalnu i operativnu saradnju sa zemljam sa Zapadnog Balkana.

Komisija zato poziva na okončanje tzv. statusnih sporazuma između zemlja Zapadnog Balkna i Fronteksa koji postavljaju međusobne okvire saradnje

"Ne smamo dozvoliti da se dramatične scene iz 2015. i 2016. ponove", kaže komesar Margaritis Shinas.

U Evropskoj komisiji ocenjuju da je Grčka u cilju održavanja reda na granici sa Turskom suočena sa izazovom koji podrazumeva odgovornost cele Evrope.

Šest tačaka 

Akcioni plan za podršku Grčkoj sastoji se od šest tačaka koje će biti predstavljene ministrima unutrašnjih poslova koji se kasnije danas sastaju u Briselu.

Pored jačanja saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana predviđene mere se odnosi na nove resurse Froteksa koji se mobilišu u cilju brzih pograničnih operacija na kopnu i na moru.

U Grčkoj će osim 530 graničara Fronteksa biti raspoređeno još 100 službenika kako i jedan brod, šest patrolnih čamaca, dva helikoptera, jedan nosač aviona i tri vozila osposobljena za termovisualnu detekciju.

"Takođe, tražimo od Fronteksa da koordiniše novi program za brz povratak osoba koje se bez dozvole boravka nalaze na teritoriji Grčke", kaže Shinas.

Finansijska pomoć od 350 miliona evra  

Jedna od podrazumeva finansijsku pomoć od 350 miliona evra koji će biti odmah stavljeni na raspolaganje u cilju boljeg upravljanja granicama, prijemnim kapacitetima i dobrovoljnim povratcima migranata u zemlje porekla.

Dodatnih 350 miliona evra biće obezbeđeno za dalju pomoć ukoliko bude potrebno, kažu u Komisiji.

"Na zahtev Grčke pokrenućemo i Mehanizam civilne zaštite kroz koji će biti dostupna medicinska pomoć, skloništa, šatori, ćebad i druga potrebna oprema", navode u Komisiji.

Od Evropske kancelarije za azil zatraženo je da ubrza rasoređivanje dodatnih 160 službenika kako bi podržali proces obrade zahteva za azil u Grčkoj.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије