Bajden i Sanders, favoriti u trci za kandidata demokrata

Superutorak na unutarstranačkim izborima u SAD iskristalisao je stvari i umnogome suzio izbor u Demokratskoj stranci – Džo Bajden ili Berni Sanders. Dok precizni rezultati u dve najveće države koje su juče glasale pristižu, glavno pitanje je šta će uraditi senatorka Elizabet Voren.

Od trke sa više od 20 kandidata do samo dva. Umnogome veče za pamćenje za Džoa Bajdena, superutorak je pokazao da je grupisanje umerenih kandidata u Demokratskoj stranci urodilo plodom.

Pre nedelju dana situacija nije bila nimalo ružičasta za bivšeg potpredsednika SAD. Loši rezultati u Ajovi, Nju Hempširu i Nevadi ozbiljno su uzdrmali Bajdenovu kampanju, ali su sada stvar prošlosti.

Otkud ovakav preokret? Dva razloga.

Pobeda u Južnoj Karolini samo nekoliko dana pred superutorak došla je kao spas sa neba i pokazala da i dalje ima nade za Bajdena.

Drugi važan momenat bio je odustajanje drugih umerenih kandidata. Izlazak Pita Butidžidža i Ejmi Klobučar iz trke oslobodio je prostor za Bajdenovu kampanju.

Butidžidž i Klobučareva javno su podržali bivšeg potpredsednika i apelovali na svoje glasače da zaokruže Bajdenovo ime na listiću, što se pokazalo krucijalnim za pobedu u nekim državama poput Minesote.

Novi favorit?

Od početka kampanje Bajden, kao i Hilari Klinton 2016. godine, imao je jako uporište na jugu. Afro-amerikanci u Alabami, Severnoj Karolini, Virdžiniji, Tenesiju izašli su u velikom broju i većinom dali glas bivšem potpredsedniku.

Iako pobednik u većini država koje su glasale na superutorak, prerano je proglašavati Bajdena za favorita. Posebno zbog činjenice da u bliskoj budućnosti glasaju države u kojima su, prema dosadašnjim anketama, glasači više naklonjeni Sandersu.

Senator iz Vermonta takođe je prošao dosta dobro u superutorku, mada ne onako kako je njegov tim priželjkivao. Posle odličnih rezultata u februaru, Sanders se nadao da će uspeti da preokrene tradicionalno jaka Bajdenova uporišta na jugu.

Ipak, Sanders je uspeo da na glasanje izvuče veliki broj mladih ljudi i latino-amerikanaca, koji su dobrim delom glasali za njega i doneli mu pobedu u četiri države, između ostalog i u najvećoj nagradi večeri – Kaliforniji, koja sama nosi više od 400 delegata.

Što se delegata tiče, Bajden i Sanders trenutno su veoma blizu – svaki je do sada obezbedio podršku oko 400 delagata, od potrebnih 1.991 za dobijanje nominacije.

Debakl za Blumberga

Taktika da preskoči izbore u prve četiri države i stavi sve svoje čipove na superutorak ispostavila se kao gubitnička za milijardera i bivšeg gradonačelnika Njujorka, Majkla Blumberga.

Ni više od pola milijarde dolara uloženih u kampanju Blumbergu nije donelo značajan rezultat. Kao utešnu nagradu, pobedio je u Američkoj Samoi, koja mu doneti četiri delegata.

Iako je isprva rekao da nastavlja kampanju, milijarder je nešto kasnije istakao da će preispitati svoje naredne korake. Kakvo god preispitivanje da usledi, realnost je takva da Blumberg nema nikakav realističan scenario da osvoji nominaciju.

Šta će uraditi Elizabet Voren

Za razliku od umerenih kandidata u Demokratskoj stranci koji su se grupisali oko Bajdena, levo krilo partije i dalje je podeljeno na Sandersa i senatorku iz Masačusetsa Elizabet Voren.

Vorenova, koja je u jednom periodu prošle godine važila za favorita, sada više skoro i da nema nikakve šanse za osvajanje nominacije.

I poslednji tračak nade nestao je sinoć kada su počeli da pristižu rezultati iz njenog Masačusetsa, u kojem je završila tek na trećem mestu iza Bajdena i Sandersa. 

Uprkos tome, Vorenova je na konferenciji za medije rekla da nastavlja kampanju za predsedičkog kandidata Demokratske stranke.

Njen ostanak u trci može da škodi samo Sandersu, jer glavnicu glasačkog tela deli sa njim. U mnogim državama koje su glasale juče, Vorenova je osvojila po deset odsto glasova, ne uspevajući da pređe cenzus od 15 odsto, ali rasipajući glasove pristalica levog, progresivnog dela stranke.

Sve se češće u medijima i na društvenim mrežama mogu čuti pozivi da izađe iz trke i podrži svog prirodnog saveznika – Bernija Sandersa.

Uprkos njenom insistiranju da nastavlja kampanju, trebalo bi sačekati malo i videti naredni potez senatorke iz Masačusetsa, koja je postala svojevrstan jezičak na vagi između Bajdena i Sandersa.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара