Superutorak za Demokrate – veliki povratak Bajdena

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden vratio se u trku za kandidata Demokratske stranke nakon niza pobeda u superutorku. Dobar rezultat zabeležio je i senator iz Vermonta osvojivši nekoliko velikih i delegatima bogatih država. Loše veče za milijardera Majkla Blumberga i senatorku Elizabet Voren.

Ako je iko sumnjao u mogućnost da se bivši potpredsednik SAD vrati u nazad u trku za kandidata Demokratske stranke, prevario se. Bajden je osigurao pobedu u Masačusetsu, Minesoti, Arkanzasu, Oklahomi, Alabami, Tenesiju, Virdžiniji i Severnoj Karolini.

Senator Berni Sanders, sa druge strane, trijumfovao je u delegatima najbogatijoj državi Kaliforniji, kao i u Vermontu, Koloradu i Juti.

U dve države - Teksas i Mejn još se ne zna pobednik, jer su dva najjača kandidata Demokrata previše blizu po osvojenim glasovima da još ne može da se proglasi pobednik.

Bajden nazad u trci

Nakon očajnih rezultata u Ajovi, Nju Hempširu i Nevadi, bivši američki potpredsednik osvojio je Južnu Karolinu, što je njegovoj kampanji dalo više nego potreban vetar u leđa samo par dana pred krucijalni superutorak.

Dve Bajdenove najveće večerašnje pobede svakako su Severna Karolina i Virdžinija, u kojoj osvojio čak 53 odsto glasova.

Bajdenove pobede dobrim delom su zacementirali Afro-američki glasači, koji su izašli u velikom broju na glasanje.

"Nemojte se zavaravati, naša kampanja je itekako živa. Izbacićemo Donalda Trampa iz Bele kuće", rekao je Bajden u Los Anđelesu gde je dočekao rezultate glasanja.

Sanders uzeo najveću nagradu večeri

Uprkos tome što je bio proglašen za favorita superutorka, demokratski socijalista iz Vermonta nije ostao praznih ruku.

Osvojivši 29 odsto glasova prema prvom prebrojavanju, odneo je nesumnjivu pobedu u Kaliforniji, koja nosi više od 400 delegata.

Takođe je trijumfovao u Vermontu, Koloradu i Juti, što će mu dati dovoljan zamajac u nastavku trke.

Što se tiče Mejna i Teksasa, druge najveće države koja je glasala juče sa više od 200 delegata, Sanders i Bajden su još previše blizu da bi mogao da se proglasi pobednik, pa će morati još malo da se sačeka sa konačnim rezultatima.

Gubitnici večeri

Nesumnjivi gubitnici večeri su milijarder Majkl Blumberg i senatorka Elizabet Voren, koja je pretrpela sraman poraz na domaćem terenu u Masačusetsu, gde je završila tek na trećem mestu, iza Bajdena i Sandersa.

Sve nade koje je Blumberg polagao u superutorak raspršile su se kao sapunica. Neverovatna suma novca koju je uložio u svoju kampanju (više od 500 miliona dolara) obezbedila je milijaderu i bivšem gradonačelniku Njujorka da trijumfuje samo u Američkoj Samoi, koja nosi tek šest delegata.

Ipak, Blumberg je rekao da planira da ostane u trci sve do partijske konvencije u Milvokiju u julu.

Američki predsednik Donald Tramp nije propustio priliku da na Tviteru ismeje Blumberga.

"Najveći gubitnik večeri je nesumnjivo Majkl Blumberg. Njegovi 'politički' konsultanti su ga izvozali. Sedamsto miliona dolara bačeno. Sve što je za njih dobio je nadimak Mini Majk i potpuno uništena reputacija. Samo tako, Majk", napisao je Tramp.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара