Više od 100.000 migranata napustilo Tursku i krenulo ka EU

Evropu očekuje novi migrantski talas. Više od 100.000 migranata napustilo je Tursku i krenulo ka granici sa Evropskom unijom. Evropska agencija za nadzor granice Fronteks saopštila je da je u "visokoj pripravnosti" na evropskoj granici s Turskom. Evropski zvaničnici danas obilaze grčko-tursku kopnenu granicu.

Desetine hiljada migranata su na putu od Turske ka Evropskoj uniji, a hiljade njih pokušavaju da uđu u Grčku. Grci poručuju da će se izboriti s novim prilivom izbeglica. Dodatno su pojačali granice i kažu da su spremni za novi talas.  

Mnogi su krenuli zbog sukoba između sirijskih vladinih snaga, turskih trupa i terorista.

Turska je "dom" za skoro četiri miliona sirijskih izbeglica i za migrante koji dolaze iz drugih zemalja.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je "otvorio granice" i optužuje Evropu da nije ispunila dogovor jer je uplatila samo pola od planiranih sredstava za rešavanje migrantske krize.

"Završio se period jednostranog žrtvovanja Turske zbog izbeglica. Otkad smo otvorili granice, broj izbeglica koje kreću u pravcu Evrope dostigao je stotine hiljada. Taj broj će uskoro biti u milionima", najavljuje Erdogan.

Bugarski premijer Bojko Borisov smatra da bi zbog priliva migranata iz Turske i koronavirusa "situacija mogla da postane dramatična".

Bugarska podržava dobre odnose i sa Grčkom i sa Turskom, ali tvrdi da ono što se dešava na granici između te dve zemlje može da se odrazi na različite oblasti.

"Izgubili smo nadu. Došli smo ovde u potrazi za dostojanstvenim životom. Ali, sve su to laži. Rekli su da su granice otvorene, ali su zatvorene. Čuli smo pucnje, jedan čovek je ubijen, a drugi ranjen. Bacaju suzavac. Oni nemaju milosti", ispričao je migrant Mohamed.

Migrantkinja Adel Dalati ističe da je njiho cilj Evropa.

"U Evropi je mnogo bolji nego ovde. Ali, ništa od toga. Turski vojnici su nas pustili, ali su Grci veoma strogi", požalila se Adel.

Prema nekim analizama, navodna nova "balkanska ruta" migranata ide u dva pravca.

Prvi pravac iz Turske prema konačnim odredištima vodi preko Grčke, Severne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dok drugi ide preko Grčke, Bugarske, Srbije, Hrvatske do Nemačke.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара