Vatikan otvorio tajne arhive, istraživači rezervisali mesta do kraja godine

Po nalogu pape Franje, otvoreni su tajni arhivi koji se odnose na period Drugog svetskog rata, kada je poglavar bio Pije HII. Jevreji koji su otvaranje ahiva tražili decenijama, isto kao i naučnici i istoričari, očekuju odgovore na pitanja o papinoj ulozi u borbi protiv nacizma, a domaći naučnici o odnosu prema NDH, Anti Paveliću i Alojziju Stepincu.

Počelo je na pozorišnoj sceni, u predstavi u Nemačkoj, 1963., u kojoj je Sveta stolica optužena da je pasivna prema nacizmu.

Pre pozorišnih dasaka, sve se zapravo odigralo tokom Drugog svetskog rata. Piju XII, izabranom pre početka rata, pripisuje se ćutanje na stradanje Jevreja, uključujući i one koji su 1943. iz Rima deportovani u Aušvic.

"Papa Pije XII je šampion humanosti, čovek duboko zabrinut za sudbinu ljudi za one koji su bili progonjeni tih užasnih godina, neko ko je i sam bio objekat mržnje nacista i fašizma", rekao je Pol Galager, sekretar Svete Stolice za odnose sa državama.

Drugo ćutanje zanima ovdašnje istoričare - o odnosu pape, Stepinca i NDH.

"Tu bi mogli da zaključimo šta je sve Vatikan znao o onome što se događalo u NDH, a bio je odlično obavešten. Ono štose dešavalo u NDH je jedna velika i krupna mrlja na delovanju Vatikana i Svete stolice, jer tu nije bilo reči samo o fizičkom uništenju Srba, nego i prisilnom pokatoličenju", istako je istoričar Milan Koljanin.

Sedamdeset pet godina moralo je da prođe da bi se arhivi otvorili, a čak 14 da se dva miliona dokumenata složi po datumima i temama koji obuhvataju i period posle rata.

"Ne samo bekstvo Pavelića, nego i drugih važnih nacističkih zločinaca, recimo Ajhman, i mnogi drugi su se sklonili tzv. pacovskim kanalima u Južnu Ameriku, i n aBliski istok. Tu treba posebno naglasiti stav Vatikana i Svete stolice prema komunizmu i Hladnom ratu", dodao je Koljanin.

Deo dokumenata o Drugom svetskom ratu već je objavljen 70-ih godina. Istoričarima to nije bilo dovoljno.

"Ne verujem da crkva ima ičega da se plaši, jer, ono što je rekao papa Lav XIII pre 100 godina, crkva se ne plaši istine, zato moramo da sačekamo rezultate istraživanja", kazao je Andrea Tornieli, direktor "Vatikan medija".

Za početak želju da istražuju pokazali su mnogi naučnici. Mesta u Vatikanu rezervisana su do kraja godine.

U preko 150.000 dokumenata trebalo bi da se nađu odgovori na pitanje koje najviše muči istoričare: Je li papa znao za konačno rešenje, je li znao za istrebljenje Jevreja, je li znao za Holokaust? 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара