UN: Ratne zločine u Siriji počinile gotovo sve strane

Istražitelji Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija saopštili su da su pronašli dokaze o ratnim zločinima u Siriji, koje su počinile gotovo sve strane u sukobu tokom druge polovine prošle godine i u januaru ove.

Istražitelji su otkrili ratne zločine koje su počinile ruske snage, trupe sirijske vlade, pripadnici podružnice Al Kaide u Siriji i sirijski borci koje podržava Turska, preneo je AP.

Istražna komisija za Siriju prati i beleži kršenje ljudskih prava otkako je započeo rat u Siriji 2011. godine.

Oni su objavili nalaze u svom 19. redovnom izveštaju, koji ovog puta obuhvata period od 11. jula prošle do 10. januara ove godine.

Članovi komisije, na čelu sa brazilskim advokatom Paulom Pinheirom, rekli su da se sirijske žene, deca i drugi civili susreću sa neviđenim nivoom patnje i bola.

Pinheiro je rekao i da je komisija našla razumne razloge da veruje da su ruski avioni bili umešani u najmanje dva udara na prepunoj pijaci u julu i na centar za raseljene osobe u avgustu.

"U oba incidenta, ruske vazduhoplovne snage nisu usmeravale napade na određeni vojni cilj, što je predstavljalo ratni zločin izvršenja neselektivnih napada na civilna područja'', saopštila je komisija pozivajući se na svedočenja očevidaca, video-snimke, podatke, izveštaje posmatrača leta, presretanje komunikacije o letu i izveštajima o ranim upozorenjima.

Provladine snage su, takođe, navodno koristile kasetnu municiju u gusto naseljenim kampovima za raseljene civile.

Hajat Tahrir el Šam povezan sa Al Kaidom izveo je najmanje jednu egzekuciju, dok su turske vladine trupe i njihovi saveznički sirijski borci izvršili invaziju na kurdsku oblast u oktobru.

Savet za ljudska prava utvrdio je da je Sirijska nacionalna armija koju podržava Turska možda počinila ratni zločin ubistvom sirijsko-kurdske političarke Hevrine Kalaf 12. oktobra.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије