Mediji: Turske snage uništile sirijski sistem "pancir S-1"

U odmazdi za 33 ubijena turska vojnika u Idlibu, Turska je uništila i jedan protivvazdušni sistem "pancir S-1" snaga sirijskog režima, javlja "EHA njuz".

"Pancir S-1" ruske proizvodnje, koji se koristi za uništavanje različitih vazdušnih ciljeva, uništen je dronom turske vojske, navode mediji.

Radar je, kako prenosi EHA njuz, bio aktivan tokom napada bespilotne letelice, a snimak je završio na društvenim mrežama.

Turska stanica TRT javlja da je turska vojska, osim toga, uništila i postrojenje za proizvodnju hemijskih sredstava sirijskog režima u Alepu.

U međuvremenu je stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja poručio da sirijska vojska "ima puno pravo da odgovori na terorističke napade na svojoj teritoriji".

"Mi ne možemo zabraniti sirijskoj vojsci da ispuni odredbe utvrđene rezolucijama Saveta bezbednosti u borbi protiv terorizma u svim njegovim vidovima, posebno na svojoj teritoriji - teritoriji suverene Sirije", dodao je Nebenzija, a prenosi Tas.

Istovremeno, američki državni sekretar Majk Pompeo poručuje da SAD pregovaraju sa Turskom i razmatraju različite mogućnosti za pružanje pomoći toj zemlji u vezi sa situacijom u sirijskoj provinciji Idlib.

"Mi smo uz našu saveznicu, članicu NATO-a, nakon bezobzirnog i drskog napada na turske snage u Idlibu u kojem su poginula 33 vojnika", naveo je Pompeo u saopštenju, izražavajući saučešće turskoj vladi.

Rekao je da SAD najsnažnije osuđuju napad i da "režim sirijskog predsednika Asada, Rusija, Iran i Hezbolah moraju da obustave napade na Idlib", prenosi Tas.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin dogovorili su u telefonskom razgovoru da se uskoro sastanu kako bi razgovarali o nasilju u Siriji, dan nakon što su u napadu sirijskih prorežimskih snaga ubijena 33 turska vojnika.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво