RTS u žarištu koronavirusa, kako žive Srbi u Italiji

Italija je najteže pogođena koronavirusom u Evropi. Prema zvaničnim procenama, naših državljana je tamo oko 50.000, ali se pretpostavlja da ih je više. Najrazvijeniji deo zemlje – sever, na najjačem je udaru virusa. Kako naši ljudi podnose ovu situaciju u Italiji?

Maja Tomić i Ana Martinović žive u Venetu i Lombardiji, dve najugroženije italijanske regije. Ne paniče. Ali im je panika drugih napravila veće smetnje od virusa.

"Sredstva za dezinfekciju i zaštitne maske su nestale brzinom svetlosti i ne mogu se pronaći. Ja radim sa starim ljudima i da bih njih zaštitila nosim masku kada sam blizu njih. Morala sam da tražim i da molim da mi obezbede dve maske, jer imaju rok sati trajanja", kaže Ana Martinović iz Lombardije.

Ana je u Mantovi koja spada u žutu karantinsku zonu – što znači da je u blizini žarišta.

"Crvene zone su potpuno zatvorene. Znači, zabranjen je ulaz i izlaz. Imam drugaricu u Kodonju, gde je jedno od prvih žarišta koronavirusa u Lombardiji i bukvalno su zatvoreni kod kuće, zabranjeno im je da se kreću, međutim, poslednjih dana, juče i danas, da kažem da su se ohrabrili", navodi Martinovićeva.

Majina trogodišnja kćerka ne ide u vrtić zbog privremene obustave u Venetu. Čeka babu i dedu. Maja kaže da se život blizu Venecije promenio za one koji dolaze kao turisti.

"Za one koji bi došli u Italiju menja to što ne bi mogli da idu u muzej, što ne bi mogli da idu na koncerte, što nisu mogli da budu deo manifestacija koje su karakteristične za period koji je iza nas, kao što je karneval, zato što je sve trenutno obustavljeno", ističe Maja Tomić iz Veneta.

Dezinfekcija vozova

Italijansko-austrijska granica u regionu Tirola pod posebnom je prismotrom sanitarnih službi. Putnici u vozovima iz Italije proveravani su na koronavirus.

Dok se vozovi dezinfikuju tako nešto je izgleda malo teže sa privatnim vozilima. Naime, u Inzbruku u Austriji, nekih tridesetak kilometara od granice sa Italijom, jedna italijanska recepcionarka bila je inficirana koronavirusom i šezdeset dvoje gostiju su radili test, njih devetoro je zadržano na dvonedeljnom posmaranju, kao i recepcionarka i njen partner.

Čini se da Italijanima stavljanje na crnu korona-listu počinje da ide na živce. Nervira ih i što su čitavi gradovi u karantinu.

Zbog toga se organizuju da im masovnim turističkim dolaskom pomognu da se vrate na noge, čim prođe propisani karantin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво