Podignut nivo uzbune zbog koronavirusa, u Francuskoj savetuju građanima da se ne rukuju

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da bi koronavirus mogao da stigne u većinu zemalja "ako ne u sve". Tek nakon trećeg testiranja utvrđeno je da devojka prvog obolelog u Hrvatskoj ima virus. U Rumuniji su otkrivena još dva slučaja.

22.50 – Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije izjavio je da je Kina za proteklih 24 sata prijavila manji broj novih slučajeva koronavirusa. 

19.50 – Francuski ministar zdravlja preporučio je ljudima da se ne rukuju. 

19.40 – Otkazan sajam turizma u Berlinu. 

19.10 – Bi-Bi-Si je objavio da je od koronavirusa u Iranu preminulo 210 osoba. Te navode negirao je portparol iranskog ministarstva zdravlja.

Iz iranskog ministarstva spoljnih poslova saopštili su da je ponuda američkog državnog sekretara Majka Pompea da pomogne Iranu u situaciji sa koronavirusom – smešna. 

18.10 – U Srbiji je danas pet osoba testirano na koronavirus, nalazi svih testova su bili negativni.

17.55 – SZO podigla nivo uzbune na "veoma visok".

16.50 – Šef SZO saopštio je da se trenutno razvija 20 vakcina za koronavirus, a nekoliko lekova je u fazi kliničkih studija. Očekuje prve rezultate u narednim nedeljama.

15.20 – Preminuo je Britanac koji se koronavirusom zarazio na kruzeru "Dajmond princes". 

15.10 – Devojka prvog zaraženog u Hrvatskoj ima koronavirus – utvrđeno je nakon trećeg testa.

Epidemija koronavirusa dobija šire razmere, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nakon što je Nigerija potvrdila prvi slučaj virusa u podsaharskoj Africi.

"Epidemija se širi", rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi portparol SZO Kristijan Lindmajer.

Kaže da SZO već upozorava na to da bi koronavirus mogao da stigne do više zemalja, ako ne i do svih.

Lindmajer je rekao da se pažljivo razmatraju izveštaji o tome da su se neki ljudi ponovo zarazili istim virusom.

"Opšte uzev, očekivali bismo da osoba koja je imala infekciju koronavirusom bude posle imuna barem neko vreme. Ali opet kažem, mi to još ne znamo", rekao je on.

U 49 zemalja izvan Kine prijavljen je 4.351 slučaj zaraženih i 67 umrlih.

Najviše slučajeva van Kine zabeleženo je u Južnoj Koreji – 2.337, dok je od evropskih zemalja najkritičnije u Italiji gde je zaraženo više od 650 ljudi, uglavnom na severu države. 

U Meksiku je potvrđen prvi slučaj koronavirusa, što je drugi slučaj u Južnoj Americi. Prvi slučaj potvrđen je u utorak u Brazilu.

Vakcina za koronavirus trenutno je u fazi testiranja na životinjama, i ne očekuje se da će biti u proizvodnji pre sredine naredne godine.

Zasad se mogu preuzimati samo mere lične higijene, poput nošenja maski i redovnog pranja ruku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво