Iz časa u čas

NATO uz Tursku nakon napada u Idlibu, Grčka i Bugarska pojačavaju snage na granici

U vazdušnim napadima u Idlibu poginula su 33 turska vojnika, objavio je guverner pogranične turske provincije Hataj. Ankara za napad okrivljuje režim u Damasku. Američki Stejt department poziva na momentalno obustavljanje "napada Asadovih snaga". Moskva navodi da su turske trupe bile pozicionirane na mestu gde nije trebalo da budu. Mediji javljaju da je grupa migranata iz Turske krenula ka grčkoj granici. Situaciju pratimo iz časa u čas:

18.30 – Tramp razgovarao sa Erdoganom, kaže da Rusija, Iran i Sirija treba da prekinu napade na severozapadu Sirije. 

17.15 – Turski zvaničnici su ruskoj delegaciji u Ankari rekli da je smesta potrebno postići održiv prekid vatre u Idlibu. Navode i da sirijske vojne snage, koje Moskva podržava, treba da se povuku iza linije povučene sporazumom od 2018, koji su postigli Rusija i Turska.

16.55 – Savet bezbednosti sastaće se kasnije danas kako bi raspravljao o novonastaloj situaciji u Siriji. 

15.50 – Grčka nije odgovorna za tragične događaje u Siriji i zato neće trpeti posledice odluka koje su drugi doneli, poručuje grčki premijer.

15.35 – Sirijska vojska neće dozvoliti da zapadne države i njihovi saveznici produže "terorističku kontrolu" u Siriji. 

15.30 – Na sednici Saveta bezbednosti Rusije, kojoj je predsedavao predsednik Vladimir Putin, rečeno je da je Rusija učinila sve što je mogla za bezbednost turskih trupa u Idlibu. 

14.20 – Na kopnenu granicu između Turske i Grčke, poslate su veće policijske snage kako bi zaustavile dolazak migranata. "Oni neće ući u našu zemlju. To nisu regularni migranti, nećemo im dozvoliti", rekao je za Rojters jedan zvaničnik vlade.

Bugarska je na granicu s Turskom poslala 1.000 vojnika. 

13.45 – Bugarska je spremna da pošalje dodatnih 1.000 vojnika ka granici sa Turskom u slučaju da dođe do priliva migranata, poručuje ministar odbrane. 

13.15 – Turska nije zvanično najavila promenu politike o izbeglicama u toj zemlji, saopštila je Evropska komisija i dodala da očekuje da Ankara ispuni obaveze koje je preuzela u kontroli tokova migranata u Evropsku uniju.

12.30 – NATO poziva Rusiju i Siriju da zaustave ofanzivu u Idlibu i poštuju međunarodno pravo, izjavio je Jens Stoltenberg i istakao da Alijansa podržava Tursku.  

12.00 – Portparol UNHCR-a navodi da ta agencija UN još uvek nema izveštaje o vidljivim kretnjama ka granicama. 

11.30 – Bugarska ojačala kontrolu granice sa Turskom, kaže premijer Bojko Borisov.

11.15 – Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin razgovarali su telefonom o implementaciji sporazuma o Siriji.

11.00 – Grčka je pooštrila kontrolu morskih i kopnenih granica sa Turskom nakon sinoćnih razvoja događaja. 

10.30 – Visoki predstavnik EU Žozep Borelj smatra da bi napetosti u Idlibu mogle da eskaliraju u veliki međunarodni sukob. Dodaje da će EU  razmotriti sve potrebne mere zaštite svojih bezbednosnih interesa. 

9.50 – Dronovi i kopnene snage ciljaju više od 200 meta sirijskih vladinih snaga, kaže turski ministar odbrane.

9.05 – Portparol vladajuće stranke AKP kaže da će "ubilački režim u Siriji i oni koji ga ohrabruju platiti najtežu cenu za izdajništvo". 

8.00 – Šef NATO Alijanse Jens Stoltenberg sazvao je hitan sastanak Saveta kako bi se razmotrila situacija u Siriji.  

7.45 – Generalni sekretar UN i šef NATO-a pozivaju na obustavu napada, navodeći da sa svakim satom raste rizik po civilno stanovništvo.

7.15 – Rusko ministarstvo odbrane navodi da turske trupe nije trebalo da budu stacionirane na mestu gde se dogodio napad. Dodaju da ruski avioni nisu učestvovali u napadu. 

7.00Rojters javlja da je grupa od oko 300 migranata krenula sa severozapada Turske ka grčkoj granici. 

Tokom noći je porastao broj turskih vojnika poginulih u vazdušnim napadima u sirijskom gradu Idlibu. Sinoć je saopšteno da su poginula 22 vojnika, a guverner Hataja Rahmi Dogan u međuvremenu je objavio da se broj poginulih popeo na 33.

Dodao je da niko od ranjenih vojnika nije u kritičnom stanju.

Ankara za napad krivi prorežimske snage Bašara el Asada, ali izražava sumnju da su učestvovale i ruske snage, inače saveznici sirijskog režima. Moskva negira takve navode.

Prema poslednjim informacijama, turski ministar odbrane rekao je da su turski dronovi i kopnene snage ciljali 200 meta sirijskih vladinih snaga. 

Rojters: Migranti krenuli ka Grčkoj 

Britanska agencija Rojters javlja, pozivajući se na agenciju Demiroren, da je grupa od oko 300 migranata krenula sa severozapada Turske ka grčkoj granici.

Rojters navodi da među njima ima Sirijaca, Iranaca i Iračana, ali i žena i dece. Agencija dodaje da još nema nezavisnu potvrdu ovih navoda.

Na kopnenu granicu između Turske i Grčke, poslate su veće policijske snage kako bi zaustavile dolazak migranata. "Oni neće ući u našu zemlju. To nisu regularni migranti, nećemo im dozvoliti", rekao je za Rojters jedan zvaničnik vlade. 

Ranije je visoki turski zvaničnik rekao da je Ankara odlučila da pusti izbeglice iz Sirije da krenu ka Evropi.

"Turska više neće zadržavati sirisjke izbeglice da stignu do Evrope kopnom ili morem", naveo je taj zvaničnik.

Nekoliko miliona sirijskih izbeglica nalazi se u kampovima u Turskoj.

Moskva: Ankara nas nije obavestila o pozicijama

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da turske trupe nije trebalo da budu stacionirane u području napada.

Ankara nije unapred obavestila Moskvu o svojim pozicijama, navodi Ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo i da vazdušne udare nisu izveli ruski raketni avioni i da je Rusija "učinila sve da zaustavi vatru sirijskog režima i omogući povlačenje".

Britanska agencija takođe navodi, pozivajući se na Interfaks, da su dva broda iz ruske crnomorske flote upućena ka obali Sirije na Mediteranu.

Napad je izveden u trenutku kada je sirijska vojska uzvratila na ofanzivu terorističke grupe Hajat Tahrir el Šham (HTS), izdanaka Al Kaide u Siriji, unutar zone deeskalacije Idliba, navodi Moskva.

O eskalaciji situacije kod Idliba razgovarali su Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin. Dvojica zvaničnika saglasila su se da su neophodne dodatne mere kako bi se normalizovala situacija. 

SAD: Uz saveznika smo

Stejt department saopštava da je "veoma zabrinut zbog napada na turske vojnike u Idlibu".

"Stojimo uz Tursku, našeg NATO partnera i pozivamo na momentano obustavljanje ovog napada Asadovog režima, Rusije i snaga koje podržava Iran", dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Hitan i dug sastanak u Erdoganovoj rezidenciji 

Hurijet dejli njuz javlja da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao hitan sastanak bezbednosnih službi.

Sastanak je, navodi Hurijet, trajao šest sati iza zatvorenih vrata u predsedničkom kompleksu u Ankari.

Pozivi na obustavu vatre

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres poziva na hitno primirje na severozapadu Sirije nakon napada.

Portparol sekretara navodi da Guteres sa "velikom zabrinutošću" prati eskalaciju u regionu i izveštaje.

Guteres je izrazio "posebnu zabrinutost zbog rizika za civile" dodajući da bez hitnih mera iz sata u sat raste rizik od još veće eskalacije.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg osudio je napade koje je u Idlibu "izveo režim Bašara el Asada i njegov saveznik Rusija", rekla je njegova portparolka za Anadoliju.

Stoltenberg je takođe pozvao na okončanje napada, pozivajući "sirijski režim i Rusiju da se pridržavaju međunarodnog prava".

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво