Stručnjaci poručuju iz Rima: Zdrav razum, pranje ruku i kašljanje u maramicu

Predstavnici EU, italijanskih vlasti, Svetske zdravstve organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti sa sastanka u Rimu poručuju da se ne treba rukovoditi panikom već zdravim razumom kada je reč o virusu Kovid-19.

Direktor Svetske organizacije za Evropu Hans Kluge rekao je da ozbiljno uzimaju i situaciju i virus, ali da istovremeno treba imati na umu i podatak da "četiri od pet pacijenata zaraženih Kovid-19 virusom pokazuju blage simptome i oporavljaju se".

Kluge je na sastanku u Rimu preneo najnovije informacije koje govore da u 33 zemlje širom sveta trenutno ima 80.980 zaraženih osoba Kovid-19 virusom.

Kluge dodaje da je od ukupnog broja zaraženih njih čak 96,5 procenata u Kini.

"Smrtnost je dva procenta, a u Kini sada i jedan procenat. U pitanju su uglavnom osobe starije od 65 godina, oslabljenog imuniteta koji pate i od drugih bolesti", navodi Kluge.

Direktor u Svetskoj zdravstvenoij organizaciji pozvao je građane Italije da zaštite "sebe i druge" tako što će da prate preporuke nadležnih državnih organa i da paze na zdravlje posebno dok su na putu.

"Zdrav razum, higijena ruku vodom i sapunom i kada kašljete to činite u maramicu koju ćete bezbedno odložiti", preporučio je Kluge.

Hans Kluge je naglasio važnost zaštite i informisanja zdravstvenih radnika koji su "prvi na udaru" virusa.

Pored toga on je podvukao i ulogu medija u trenutnoj situaciji sa koronavirusom.

"Uloga medija je od kritičnog značaja. Ovo je vreme za tačno i etičko informisanje bazirano na proverenim izvorima. Novinari su takođe deo rada u cilju zaštite javnog zdravlja", naglašava Hans Klude.

Oprezno kada je reč o dezinformacijama 

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakidis takođe upozorava na opasnost od dezinfomacija u pogledu novog virusa i njegovog širenja.

"Situacija jeste za brigu, ali nema mesta panici. Moramo biti oprezni kada je reč o dezimformacijima i ksenofobnim izjavama koje dovode u zabludu građane istovremeno dovodeći u pitanja napore vlasti", kaže Kirijakidis.

Naglasila je da EU radi na koordinaciji sa i među zemljama članicama kao i da će svima biti obezbeđana sva neophodna podrška u borbi protiv epidemije.

Iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti kažu da se još radi na utvrđivanju informacija o prirodi koronavirusa.

Direktorka Centra Andrea Amon navodi da su u EU u toku pripreme za različite scenarije pa i onaj o širenju klastera virusa na druge zemlje članice.

"Zemlje članice će već ove nedelje dobiti pamflete sa informacijam koje mogu proslediti svojim građanima", istakla je Amonova.

Navodi da je pored ključne koordinacije među zemljam članicama EU u stalnim kontaktima sa Kinom, Kanadom, SAD i Afrikom u cilju praćenja, prevencije i suzbijanja epidemije COVID19.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво