UN: Izraelsko-palestinski sukob rešiti stvaranjem dve države

Savet bezbednosti UN ponovio je svoju podršku rešenju izraelsko-palestinskog konflikta formiranjem dve države.

To je prvo oglašavanje UN o izraelsko-palestinskom pitanju od kako je američki predsednik Donald Tramp u januaru predstavio svoj plan za rešenje višedecenijskog konflikta, navodi AP.

Američka agencija podseća da je Trampov plan naišao na pozitivne reakcije izraelske strane, dok su ga Palestinci trenutno odlučno odbacili.

U saopštenju Saveta bezbednosti UN, za koje je glasalo svih 15 članica, uključujući i SAD, ne pominje se Trampov plan, a nema govora ni o palestinskim pretenzijama o stvaranju nezavisne države, koja bi podrazumevala celu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim – teritorije koje je Izrael okupirao tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine.

Palestinci, kako podseća AP, zahtevaju i da se sa pomenutih teritorija skloni više od 700.000 izraelskih doseljenika.

U saopštenju UN se ne pominju ni ti zahtevi, ali se zato daje podrška rešenju konflikta stvaranjem dve države, dodaje AP.

Trampov plan, koji je "pompezno predstavljen" krajem januara u Beloj kući, predviđa davanje suvereniteta Izraelu nad velikim delom okupirane Zapadne obale, dok nema govora o palestinskom snu o nezavisnoj državi.

Umesto toga, u Trampovom planu se Palestincima nudi ograničena autonomija, ali pod uslovom da se povinuju mnogobrojnim zahtevima, među kojima je i demilitarizacija.

Izrael bi, takođe, nad tom palestinskom autonomnom teritorijom prema Trampovom planu, imao potpunu bezbednosnu kontrolu, dodaje Asošijeted pres.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar