Koronavirus podelio Italiju, sever pod specijalnim merama

Broj obolelih od kornavirusa na severu Italije rašće i u naredne dve nedelje, kažu stručnjaci. Pokrajne Lomabrdija i Veneto zajedno sa ostalih pet regija na severu Italije odsečene su od ostatka zemlje.

Prema poslednjim informacijama italijanske civilne zaštite, 231 osoba je zaražena Kovidom-19, a sedam osoba je preminulo.

Reč je o starijim građanima koji su već bili bolesni što jasno ukazuje da je to najugroženiji deo stanovništva u epidemiji.

Stručnjaci upozoravaju da se povećanje broja obolelih očekuje i u naredne dve sedmice, a posle tog perioda, bolest bi trebalo da počne da jenjava, što bi bio rezulat izolacije žarišta zaraze.

Sever Italije sa svih sedam regija potpuno je izolovan od ostatka zemlje.

Sever je pod specijalnim rigoroznim merama vlasti, a dok je Lombardija, koja se smatra žarištem epidemije u Italiji pod još strožim, drakonskim merama.

U centralnom i južnom delu Italije život se odvija potpuno normalno.

Međutim, niko ne može da garantuje šta će se u tom delu Italije dešavati kad je reč o koronavirusu.

Na severu su opsutošene prodavnice i samousluge, a jedino što je zajedničko za sever i jug zemlje je nestašica zaštitnih maski, kao i sredstava za dezinfekciju ruku.

Kako je izbila epidemija na severu Italije

Doktor za infektivne bolesti Instituta "Tor vergato" u Rimu, Masimo Andreoti upozorava da su simptomi sezonskog gripa i koronavirusa veoma slični, osim što osobe obolele od Kovida-19 imaju probleme sa disanjem.

Ukoliko je slab oblik oboljenja, što je slučaj kod 85 odsto pacijenata, mogu da izostanu problemi sa disanjem i na taj način se Kovid-19 može lako zameniti za sezonski grip, što se pretpostavlja da se dogodilo na severu Italije.

Zbog toga je epidemija kasno primećena i broj obolelih i dalje raste.

Situaciju otežava činjenica da još nije otkriven nulti pacijent.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво