Šangaj živnuo, kako izgleda rad u specijalnoj zoni

Paralelno sa borbom protiv širenja koronavirusa Kina nastoji da tamo, gde je to moguće, obezbedi uslove za život i rad. Tako je Zona slobodne trgovine u Šangaju preduzela opsežne mere kako bi pomogla kompanijama da nastave proizvodnju, istovremeno strogo kontrolišući ljude i sprečavajući širenje novog virusa.

U novoj oblasti Lingang u zoni slobodne trgovine u Šangaju, skoro 99 odsto velikih kompanija sa vrednošću većom od 100 miliona juana ponovo je počelo da radi. U šangajskoj fabrici američke kompanije "Tesla", preko 2.000 radnika zauzeto je na proizvodnoj liniji.

Fabrika je u potpunosti obnovila proizvodnju 10. februara uz pomoć specijalne zone, koja je fabrici obezbedila dva infracrvena toplomera, 10.000 maski za lice i 600 spavaonica.

"Od početka meseca posećivali smo fabriku tri puta dnevno. Kako je dolazilo 600 novih radnika, organizovali smo prostorije u nekoliko susednih fabrika kako bismo ih smestili", kaže Sun Sijaohe iz kompanije "Tesla".

U ovoj oblasti u zoni slobodne trgovine pokrenute su različite mere kako bi se pomoglo kompanijama da obnove proizvodnju. Olakšane su procedure i obezbećeno više od 1.000 objekata za smeštaj zaposlenih.

"Pokrenuli smo 16 ciljanih mera da stimulišemo svaku kompaniju, pomažući im da prevaziđu teškoće i zadovolje hitne potrebe", kaže Džu Džisung, zamenik generalnog sekretara vlade Šangaja.

Prema poslednjim podacima, više od 70 odsto kompanija u Šangaju do sada je obnovilo proizvodnju.

"Težićemo da u potpunosti ostvarimo naše radne i privredne ciljeve za 2020. i nastavimo da promovišemo visokokvalitetan razvoj, kako bismo obezbedili stabilnost globalnog industrijskog lanca", kaže Džu Džisun.

Do kraja ove nedelje više od 97 odsto kompanija sa liste 500 najvećih ponovo je počelo da radi, pokazuje izveštaj Kineske preduzetničke konfederacije. Lokalne vlade širom zemlje različitim merama stimulišu obnavaljanje proizvodnje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. feb 2020, 11:35) - Grkinja [neregistrovani]

Zaštita

Lepo! Bravo Šanghai, bravo Nemanja.