Koronavirus se širi lako, inkubacija duža od 14 dana

Period inkubacije Kovida-19 mogao bi da bude duži od 14 dana, saopštile su kineske vlasti, pošto je utvrđeno da je 70-godišnji muškarac u provinciji Hubei zaražen virusom pokazao simptome tek posle 27 dana.

Period duže inkubacije mogao bi da komplikuje napore da se suzbije širenje epidemije od koje je u Kini dosad umrlo više od 2.000 ljudi.

Kineski naučnici utvrdili su na osnovu ispitivanja briseva iz nosa i grla kod 18 pacijenata zaraženih Kovidom-19 da se taj virus ponaša više kao virus gripa, a manje kao ostali koronavirusi.

To sugeriše da on može da se širi lakše nego što se prethodno verovalo.

Jedan od ispitivanih pacijenata nikad nije ispoljio simptome bolesti, iako je imao umereno prisustvo virusa u nosu i grlu.

U Kini su registrovana još 1.152 pacijenta zaražena koronavirusom, a potvrđeno je osam novih smrtnih slučajeva.

U Južnoj Koreji, zemlji gde je najviše obolelih posle Kine, sto novih pacijenata.

Iran ima pet preminulih i 28 zaraženih,  a u Libanu je jedan pacijent.

U Italiji dve žrtve, a raste i broj zaraženih na severu zemlje. U pokrajinama Lombardija i Veneto do sada je prijavljeno 30 slučajeva.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 23. feb 2020, 08:43) - anonymous [neregistrovani]

Mraz i beli luk

Mraza nema, a beli luk neprijatno mirise, a takvim virusima nestasica toga godi

(subota, 22. feb 2020, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

inkubacija 30 dana

Ja sam vam lepo rekao da inkubacija traje minimum 30 dana,al badava...vi radite sve po svome dok i kod nas ne pomre par hiljada ljudi....,ali nije to puno strasno... Strasnije je sto posle ovoga dolaze sve smrtonosniji i smrtonosniji virusi.... Samo vi nastavite vasu digitalizaciju,roboti ce da vam sluze i necete morati da im dajete plate za njihov rad,a hranicete se tabletama koje ce sadrzati sve minerale i vitamine potrebne organizmu,pa cete da se cipujete da bi neko mogao da vas uvek locira,pa i da vas automatski ukljuci,kao automatskog pilota...samo napred jedan korak,a nazad 10....

(subota, 22. feb 2020, 16:44) - Grkinja [neregistrovani]

Kakva je to bezbednost

A oni na slikama ne bi trebali da nose rukavice??? Moraju