Koronavirus "pokosio" prodaju putničkih vozila u Kini

U prvoj polovini februara u Kini je prodato ukupno 4.909 putničkih automobila u odnosu na 59.930 vozila u istom periodu godinu dana ranije, pokazali su podaci Kineske asocijacije za putnička vozila. Kompanije širom zemlje su privremeno zatvorene zbog epidemije koronavirusa.

Prodaja putničkih automobila u Kini pala je u prvih 16 dana februara za 92 odsto međugodišnje, podaci su Kineske asocijacije za putnička vozila (CPCA), prenosi Rojters.

"Vrlo mali broj automobilskih predstavništava je otvorio prodajne salone u prve dve nedelje februara i zabeležili su veoma mali promet", navedeno je u saopštenju te asocijacije.

U Kini je juče potvrđeno novih 889 slučajeva obolelih od koronavirusa. Broj smrtnih slučajeva se takođe povećao za 118 na 2.236, uglavnom u gradu Vuhan u pokrajini Hubej, odakle je krenula epidemija, dodaje britanska agencija.

Kinesko tržište automobila verovatno će zbog ove epidemije zabeležiti pad prodaje za više od 10 procenata u prvoj polovini 2020. godine i za oko 5 procenata tokom cele godine, pod uslovom da se epidemija efikasno suzbije pre aprila, procenili su iz Kineske asocijacije proizvođača automobila (CAAM) za Rojters prošle nedelje.

U cilju stabilizaciju automobilskog tržišta, na kojem je prošle godine prodato više od 25 miliona vozila, kinesko Ministarstvo trgovine najavilo je uvođenje više mera za podsticanje kupovine vozila.

broj komentara 0 pošalji komentar