UN: Oko 300 civila poginulo u udarima sirijskih snaga

Oko 300 civila je stradalo kada su u vazdušnim napadima sirijskih vladinih snaga pogođene bolnice i izbeglički kampovi na severozapadu zemlje, saopštile su Ujedinjene nacije.

UN su navele da blizu milion civila, većinom žena i dece, beži ka granici sa Turskom, u teškim zimskim uslovima, kako bi pobegli od ofanzive vladinih snaga na poslednja uporišta pobunjenika u provincijama Idlib i Alepo.

"Civili koji beže od borbi stešnjeni su na područjima na kojima nema bezbednih skloništa, a njihov broj se iz časa u čas povećava. Oni su i dalje izloženi bombardovanju i jednostavno nemaju kuda da odu", izjavila je Mišel Bačelet, visoki komesar UN za ljudska prava.

Sirijski i ruski vojni avioni, prema rečima očevidaca, nastavili su napade na grad Darat Iza. Prethodnog dana u njihovim napadima teško su oštećene dve bolnice.

Istovremeno, u Moskvi je danas održana druga runda razgovora sa Turskom o situaciji u Idlibu, nakon čega je turska strana najavila da će rasporediti još snaga u tom regionu.

Zvanična Ankara je saopštila da nije zadovoljna razgovorima o Idlibu, gde je u ofanzivi sirijskih snaga koje podržava Rusija poginulo nekoliko turskih vojnika.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je posle sastanka saopštilo da obe strane ostaju posvećene sporazumima, ali nije pomenulo zahtev Turske da se sirijske vladine snage povuku iz regiona.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 19. feb 2020, 13:34) - Миљко Старији [neregistrovani]

Стара Песма

Има нас који нисмо заборавили оно што се збивало на Космету пре 20 година. "Цивили који беже''... ''тешко оштећене две болнице''... ''високи комесар УН за људска права'' ... ''милион цивила, већином жена и деце, бежи ка граници са Турском'''... Све много пута поновљено, и до детаља уиграно Тзв. исламска држава је током 7-8 година уништавала и скоро уништила Сирију као једну од колевки цивилизације. Тада се ови наводни званичници УН нису оглашавали. Паралела с Косметом је скоро иста. Угрожена је, наводно турска исламска 'мањина' па беже у матицу к'о што су 'бежали' Албанци с Космета у Албанију. Но, овог пута имају један проблем... Русија није на коленима.

(sreda, 19. feb 2020, 07:07) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Podatke iz Bagdata ???

U Antivladinih demostacije ubijeno 480 ljudi,,o tome ni rec od Ujedinih Nacija….

(sreda, 19. feb 2020, 06:36) - anonymous [neregistrovani]

UN

UN umesto ovih tuznih brojki bi trebao u najmanju ruku da evakuise civile iz zone frontalnih borbi. Ili je cilj da ipak civili budu topovsko meso radi politickog marketinga.

(utorak, 18. feb 2020, 22:59) - Боки [neregistrovani]

Ма где ли су

ови и слични душебрижници били док су ови терористи гранатирали Дамаск и освајали Сирију, чим добију по носу одмах исти скачу да их бране...

(utorak, 18. feb 2020, 22:10) - anonymous [neregistrovani]

Propaganda

jer da nije propaganda spomenuli bi i zrtve na drugoj strani, ili samo jedni ubijaju? I to bas samo oni ubijaju koje zapad ne podrzava?

(utorak, 18. feb 2020, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

Ista matrica

Uporedite ovakve izvestaje i novinske izvestaje sa novinskim izvestajima iz ratova u bivsoj Jugoslaviji i videcete da su potpuno isti. Na jednoj strani su dobri momci, a na drugoj losi. Na strani dobrih momama ginu samo civili, a na strani losih momaka ginu samo vojnici.
Gde su bile UN kada su ISIL-ovci i ostali teroristi kasapili vojnike i civile, ritualno ih ubijali, spaljivali i sta sve ne, odvodili u roblje citav jedan narod ( Jezide) i jos mnogo toga?

(utorak, 18. feb 2020, 21:15) - anonymousjan [neregistrovani]

300 civila i niko više

Poginulo 300 civila i niko više, ili kako samo 300 ako je suština da se ubijaju goloruki civili ? Kome ovo može biti logično, kome li je ovo namenjeno ?