Šta se dešava sa školom koja je u Etiopiji izgrađena novcem Jugoslovena

Smeštena u regionu poznatom kao "Rog Afrika" Savezna Demokratska Republika Etiopija je druga država po broju stanovnika na crnom kontinentu. Najviše je mladih, ali je nevolja u tome što nema dovoljno škola. Jednu od škola, koja je sredinom prošlog veka izgrađena novcem Jugoslovena.

U oblasti Menegeša živi oko 30.000 ljudi. Većina živi od poljoprivrede i stočarstva. Vlada Etiopije pokušava da kroz redovno školovanje obuhvati što više dece i tako unapredi sistem opšeg obrazovanja u toj zemlji.

U Manegeši je školu otvorio sam car Hajle Selasije pre pedeset godina.

Ono što je zanimljivo je da je škola izgrađena sredstvima Jugoslovena koji su nekada živeli u Etiopiji.

"Trenutno u školi ima 1.023 učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja. U odnosu na prošlu godinu upisali smo 565 učenika više, jer se broj stanovnika ovde u Maganašiju brzo povećava. Sledeće godine očekujemo da ćemo upisati hiljadu učenika više nego ove godine", kaže direktor škole Dereće Tsegaje.

Teški uslovi 

Škola danas radi u veoma teškim uslovima. Deo zgrade koji su svojim donacijama napravili Jugosloveni koji su tu živeli više nije u upotrebi. Nema mokri čvor, prozore. U učionicama đaci sede i po dvoje na stolici.

Deca iz škole kažu da nemaju vodu, ni toalete a da je u učionicama veoma tesno.

Kažu da nemaju ni stolice na kojima bio sedeli, da u biblioteci nema knjiga, a za devojčice je veoma važno da imaju toalete i higijenski materijal koji im je veoma potreban.

Dobrodošla svaka pomoć

Abe Hunde  je pre 30 godina završio ovu osnovnu školu. U nju danas idu i njegova deca.

"Škola je jedinstveni spomenik kulture. Trudimo se da kako-tako radi i skupljamo novac za popravke", kaže Hunde.

Zahvaljujući lokalnom stanovništvu osposobljen je deo škole u kome se nastava izvodi redovno. Kako su nam ovde rekli, svaka pomoć i podrška nas iz Srbije je dobrodošla.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 18. feb 2020, 12:48) - Воронцов [neregistrovani]

Једина Афричка земља која није била европска колонија

Изузетак је само окупација фашистичке Италије 1936.-1941. Од религија највише има хришћана скоро 63%. Међутим земља је много сложена с обзиром да има око 8м народа, од тога су многи малобројни и да се говори 60 језика. На жалост има и етничких нетрпељивости и сукоба мада се о томе много не чује.

(utorak, 18. feb 2020, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

Re: Dobra prilika

Mili rode moj!
Sve si super napisao, misao si mi preuzeo (i ako si!) ali te jedno molim ko brata najrođenijeg. Molim te da mi Tita i Jugoslaviju ne spominješ, jer je Srpski rod zbog to dvoje grdno postradao, pa i dan danas strada.
Nego, to je super ideja da se organizuje jedna radna akcija na državnom nivou. Kod nas su plate tako niske da bi država bez po muke mogla da akcijašima isplati makar po pola plate. Osim toga moglo bi da se tamo organizuju neke korisne obuke i prekvalifikacije, dokvalifikacije koje bi i Etiopljani mogli uspešno da prate, pa da svi zajedno - naši i njihovi, krenu u uspešniji rad i život.
Tako bi uz taj polu-dobrovoljni rad bila izgrađena škola, a takođe i unapređene sposobnosti i znanje dobrih ljudi kojibi sve to izveli. A o prijateljstvima - da i ne govorimao. Jeste da su veoma siromašni ali su i veoma plemeniti.
Još bi se o ovome moglo pisati ali da ostavim prostora i drugima.
Hvala na pažnji.

(utorak, 18. feb 2020, 10:27) - Markovljev [neregistrovani]

Dobra prilika

Etiopija je uvek bila dobar prijatelj Tita i Jugoslavije, za malo para Srbija može da preuzme to mesto i da dobijemo još čvršćeg prijatelja u Etiopiji. Uloženi novac u rekonstrukciju ove škole Srbiji bi se višestruko isplatio a siguran sam da bi se našlo dobrovoljaca koji bi tamo otišli i pomogli sa rekonstrukcijom. Pre par dana smo imali reportažu iz Etiopije i sada je prilika, jer oni će brzo i sami imati novac za rekonstrukciju, ali onda više neće biti spomen ploče prijateljstva Jugoslavije (Srbije) i Etiopije.

(utorak, 18. feb 2020, 10:14) - anonymous [neregistrovani]

Ма какав мокри чвор???

Овај да кажем ... објекат ... не може више ни као голубарник да служи!
Еј бре ... где све бацамо паре ... А могли би смо да им направимо ту школу па да на табли пише "Школа Етиопско - Српског Пријатељства".
Знам добро да и код нас многи људи живе у тоталној беди. Али није до тога да се нема пара - него слаба организованост и промишљеност у поступцима.

(utorak, 18. feb 2020, 08:53) - anonymous [neregistrovani]

Pomoc-na pogresnu stranu

Samo malo razmisljanja. Albanija je priznala Kosovo i radi nam oglavi a Etiopija nije priznala.

(utorak, 18. feb 2020, 08:45) - anonymous [neregistrovani]

Vaske

hahaha slazem se! Oni u etiopij nam makar necu zabiti noz u ledja!

(utorak, 18. feb 2020, 07:12) - anonymous [neregistrovani]

@ Škola

И шта си тиме хтео да кажеш, да треба да се поредимо са земљама трећег света и будемо сретни ако смо мало бољи?

(utorak, 18. feb 2020, 06:50) - anonymous [neregistrovani]

Škola.

A mi se zalimo da nam je tesko....

(utorak, 18. feb 2020, 00:37) - anonymous [neregistrovani]

pomoc

ovde je nasa vlada trebala da ulozi 2 miliona evra a ne u Albaniju